Майбутній Всеправославний Собор повинен допомогти вирішити важливі церковні питання і підтвердити, але не змінювати, догмати православ`я. Про це заявили учасники зустрічі Предстоятелів і представників семи Помісних Православних Церков, що пройшла в Москві з нагоди 65-річчя Патріарха Московського і всієї Русі Кирила, повідомляє Синодальний інформаційний відділ РПЦ МП.
«Учасники зустрічі наголосили, що Собор має дати компетентні відповіді на виклики сучасності. Соборні діяння повинні повною мірою відповідати догматичному і канонічному Переданню і не вносити ніяких нововведень, що загрожують єдності Святої Церкви», - йдеться в комюніке зустрічі.
Представники Помісних Церков зазначили, що в останні роки підготовка до Собору значно активізувалася. У той же час вони підкреслили, що Собор ще вимагає серйозної підготовки і обов`язкового консенсусу між його учасниками.
«На ньому повинні бути враховані позиції кожної з Помісних Церков. Для цього при прийнятті рішень необхідно, як і раніше, суворо дотримуватися принципу консенсусу, як у підготовчому процесі, так і на самому Соборі», - наголошується в документі.
Участь у зустрічі в Москві взяли Патріарх Московський і всієї Русі Кирил, Католікос-Патріарх всієї Грузії Ілія II, Митрополит Варшавський і всієї Польщі Савва, Митрополит Чеських земель і Словаччини Христофор, архієпископ Філіпопольський Нифон (Антіохійська Православна Церква), митрополит Тирговіштський Нифон (Румунська Православна Церква), митрополит Відінський Дометіан (Болгарська Православна Церква).