Три дні в буддійських дацанах йтимуть хурали-молебні - віруючі будуть підносити молитви-шанування Будді за його рішення знайти земне народження і відкрити світло істини для людей. Вважається, що заслуги від буддійської практики в ці дні збільшуються в 10 млн. разів.
Лхабаб Дуйсен - це ламаїстський варіант Свята Вогнів (Паварана). Під час молебнів всередині і навколо храмів запалюються світильники. Святкується зішестя Будди на землю з небесного Саду Радості - Тушита, де мешкають всі бодхисаттви до того, як стануть буддами.
У Бурятії 17 листопада люди зможуть поклонитися нетлінному тілу Пандіто Хамбо лами Даші Доржо Ітігілова, тіло якого було вивчено вченими, які зробили сенсаційний висновок - тіло буддійського лами, який помер 84 роки тому, все ще живе.
Дванадцятий ієрарх бурятського буддизму помер у віці 75 років в 1927 році і був похований недалеко від Улан-Уде. У 2002 році його саркофаг був вилучений з місця поховання. Тіло знаходилося в землі 75 років, однак практично не зазнало тління. Віруючі вважають, що лама досяг розуміння порожнечі - великої реальності всіх явищ.
Нетлінне тіло Пандіто Хамбо лами Даші Доржо Ітігілова стало однією зі святинь буддизму. В кінці 2008 року для зберігання святині в Іволгинському дацані був зведений спеціальний палац - Етіго-дуган. Доступ у нього віруючих відкривається тільки під час великих буддійських свят.
NEWSru