У 1992 році Українська Православна Церква мала 4 духовні навчальні заклади, сьогодні ж їх налічується 20, — зазначив у своїй доповіді на Ювілейному Соборі УПЦ Блаженніший Митрополит Володимир.

Діяльність духовних шкіл координує Учбовий комітет при Священному Синоді УПЦ, до його ж компетенції входить реформування духовної освіти в Україні відповідно до сучасних стандартів. Так, на часі вирішення питання надання духовним навчальним закладам державної акредитації та визнання дипломів випускників духовних шкіл.

У той самий час невід’ємною частиною життя Церкви є проповідь Слова Божого й передання духовних знань, — наголосив Блаженніший Митрополит Володимир. — Після десятиліть панування атеїстичної ідеології релігійна освіта та виховання повертаються до школи.

Відео дня

Велика кількість батьків мають бажання, щоб їхні діти виховувалися на християнських етичних засадах і вивчали у школі Закон Божий. Церква повинна докласти всіх зусиль для реалізації цієї справи. Для цього необхідно працювати як у межах церковної огорожі — в недільних школах та церковних гімназіях, так і за її межами — у державних навчальних закладах усіх рівнів.

Необхідно розробляти документи, програми, підручники та методичні матеріали для викладання християнської етики та Біблійної історії у системі світської освіти. Над вирішенням цих питань сьогодні активно працюють Синодальний місіонерський відділ, Всеукраїнське православне педагогічне товариство, православні освітяни з різних регіонів України.

Українська Православна Церква має повернути собі, відібране в неї богоборчою атеїстичною владою, право засновувати власні навчальні заклади всіх рівнів. «Вважаємо за необхідне ввести вивчення основ християнської етики, православної культури та Закону Божого в навчальних закладах усіх рівнів — від дитячого садочка до найпрестижнішого університету», - сказав Блаженніший Митрополит Володимир.

Архіпастир також висловив сподівання на плідну співпрацю Церкви та Уповноваженого з питань вищої освіти і науки.

Православие в Украине