Близько 20 тис. людей зібралося за сто кілометрів від Лондона у Стоунхенджі - одній з найвідоміших кам`яних споруд епохи неоліту і бронзової ери, щоб зустріти світанок в день літнього сонцестояння, передає Седмиця.Ru.

"Це багато означає для нас: бути британцями і наслідувати наше язичницьке коріння", - сказала одна з учасниць нічного дійства Вікторія Кэмпбелл.

Люди коротали час до світанку по-різному: хтось танцював язичницькі танці і водив хороводи навколо каменів, хтось співав язичницькі і народні пісні. У поліції повідомили, що, хоча до ранку за незначні правопорушення було затримано 34 людини, в цілому захід пройшов спокійно.

Відео дня

Язичники надавали особливого містичного значення дням сонцестояння. Жерці кельтських народів, друїди, вірили, що в день літнього сонцестояння бог-сонце запліднював землю-матір, а сама дія відбувалася в центрі кам`яного круга Стоунхенджа.

Деякі вчені упевнені, що для древнього населення Британії це кам`яна споруда слугувала своєрідним календарем, за допомогою якого люди спостерігали за зміною пір року. Прибічники цих поглядів вважають, що на початку літа промені висхідного сонця з`являлися над верхнім каменем.

Існує й інша точка зору, за якою Стоунхендж пов`язаний не з літнім, а із зимовим сонцестоянням, а його верхній камінь встановлений так, щоб на нього падали промені сонця, що заходить.

Друїди і інші люди, що наслідують своє язичницьке коріння, отримали дозвіл святкувати день літнього сонцестояння в Стоунхенджі тільки близько десяти років тому, до цього наближатися до каменів ближче, ніж на чотири милі, було не дозволено через часті протистояння шанувальників древніх обрядів з поліцією.

Минулого року на захід зібралася рекордна кількість відвідувачів - 36,5 тис. прихильників сонця з`їжджалися до каменів друїдів, викликавши хаос на британських дорогах.