ForUm

Новий Президент України Віктор Янукович поки більше зайнятий зовнішньою політикою й економікою. Його позиція відносно церковних справ в Україні поки яскраво не виражена. У той же час, Главу держави починають підштовхувати до вирішення питання з єдністю української православної церкви. Так, Вселенський Патріарх Варфоломій виразив упевненість, що Януковичу вдасться її відновити.

«Ми більш ніж упевнені, що ви під час перебування на посаді Президента зробите все можливе, щоб вилікувати, залікувати ці рани і відновити єдність української православної церкви. Ми ніколи не припиняємо молитися і просити Бога відновити єдність української православної церкви», - сказав він напередодні на зустрічі з Президентом України Віктором Януковичем у Стамбулі.

Відео дня

Патріарх зазначив, що з хвилюванням згадує свій візит до України два роки тому, коли мав можливість «ознайомитися з прогресом і святістю української православної нації». «Ми тут завжди молимося за постійну стабільність і процвітання вашої улюбленої країни. Ми знаємо про розкол між православними в Україні, і це нас дуже засмучує. Ми молимося, щоб цей розкол зник якомога швидше», - зазначив Вселенський Патріарх. Він, крім того, розповів, що недавно відвідав з офіційним візитом Росію, де спілкувався зі «своїм братом» Патріархом Кирилом. За його словами, під час цих розмов вони неодноразово згадували той факт, що для Росії, як і для України, Константинопольська церква є материнською.

«Недавно, коли я був у Росії, мене запитали і я сказав, що вважаю, щоб усі наші брати, які відокремилися, повернулися до канонічної церкви, тому що в канонічній церкві є справжній порятунок», - також зазначив Вселенський патріарх.

Зі свого боку Глава Української держави виразив переконання, що процес консолідації церкви є надзвичайно важливим. «Без віри неможливо побудувати сильну країну», - переконаний Президент.

Раніше Патріарх Константинопольський Варфоломій закликав Українську православну церкву Київського патріархату розкаятися і приєднатися до канонічної Православної церкви.

«Нехай вони не вагаються, а приєднуються до канонічної Церкви, яка є кораблем порятунку», – сказав Патріарх.

«Сьогодні я побажав митрополитові Володимиру (главі Української Православної Церкви Московського Патріархату – ред.), щоб він ще за свого життя сподобився побачити вирішення цієї проблеми, і щоб схизма припинила своє існування», – підкреслив Варфоломій.

«Те, що робить наша Церква, вона робить з повагою до діючого канонічного порядку (в Україні)», - так Патріарх Варфоломій прокоментував сучасну політику Константинопольського патріархату відносно «українського розколу».

Чи вийде у Януковича зробити те, що не зумів Ющенко? Чи буде в Україні єдина церква?

КОМЕНТАРІ

Степан Хмара, український політичний діяч, радянський дисидент, Герой України

У найближчій перспективі цього не буде. Перешкодою цьому є дуже серйозні зовнішні сили, які всіляко перешкоджають тому, щоб цієї єдності не відбулося.

А те, що Патріарх закликає до об`єднання… Ну. Він же був десять днів у Москві, його там дуже гарно пригощали. Мені нагадало це, коли у XVII столітті до Москви їздив константинопольський Патріарх і повертався назад з соболями. Було й таке.

Московська Патріархія і Кремль тиснуть на українську православну церкву Московського Патріархату. Серед останніх багато таких, хто вітає зближення, але коли ззовні втручається такий колосальний тиск, що вони просто не в змозі що-небудь робити.

Адже головна перешкода до зближення знаходиться не всередині України, а за її межами. У даному випадку, в церковному питанні. А ми знаємо, як до цього питання відноситься Президент України Віктор Янукович. Він же завжди ходить на богослужіння в Московський патріархат – і зрозуміло, що він дуже хотів би об`єднання і, вважаю, цим він займатиметься.

Та й крім нього є чимало таких, хто хотів би підім`яти все під Московський Патріархат, але цього не буде, тому що на це не погодяться інші. І правильно зроблять.

Андрій Шкіль, народний депутат України від фракції БЮТ

Я не знаю, наскільки успішним буде об’єднувач Янукович.

Він Україну не об’єднав, а навпаки роз’єднав. Він руйнівник, він не в змозі щось створити. Він може тільки йти через руїни. Тому я не вірю в це.

Звичайно, це було б величезним прогресом для України. Але Янукович цього ніколи не зробить, бо в нього інший погляд на те, що має бути. Якщо й буде ним створена єдина Церква – то це буде Російська православна Церква.

Михайло Чечетов, перший заступник голови фракції ПР у ВРУ

Мій коментар буде короткий – це справа не політиків, а віруючих. Це повинні вирішити самі віруючі.

Попередній Президент України Віктор Ющенко вже намагався палицею загнати всіх у Помісну Церква. А що виходило? Від цього йшли тільки розбрати. Тому все повинні вирішувати віруючі, а політикам тут робити нічого.

Ярослав Кендзьор, народний депутат України від фракції НУ-НС («За Україну»), замглави комітету ВРУ з питань культури і духовності

Звичайно, єдність потрібна. Але зусилля попереднього Президента України Віктора Ющенка щодо об`єднання українських церков і створення Єдиної Соборної Православної Української Церкви - це одна справа, дійсно неодмінно потрібна Україні.

Ті зусилля, про які сьогодні заявляє Віктор Янукович, - на догоду Кремлю. Бо зробити єдине українське православ`я російського патріархату - це довіку закріпити Україну в духовному плані за Кремлем.

Ми знаємо, що Російська православна Церква - це інструмент для реалізації глобальних політичних намірів Кремля. Ми бачимо, що Янукович як Президент, ходить в одну церкву. Він має право ходити в будь-яких храм, як громадянин. Але, як Президент, він повинен поважати всі релігійні конфесії. І ця людина наполегливо йде в кремлівське болото, і не знаю, чи вибереться з нього.

Георгій Коваленко, Протоієрей, прес-секретар Предстоятеля УПЦ МП

Для Української православної церкви не зовсім зрозуміла надмірна увага преси до подій, пов`язаних з висловом Вселенського Патріарха в Москві, чи зараз, під час зустрічі з Президентом України в Константинополі.

Позиція Патріарха не змінилася - він щиро бажає, щоб в Україні була встановлена єдність святого православ`я. Ми – українська православна церква, яка знаходиться в тісному спілкуванні з Константинополем і всім православним світом, теж щиро цього бажаємо.

Ми знаємо, що будь-який православний християнин бажає, щоб був вилікуваний розкол, і для нас радісно, що зближуються позиції Москви і Константинополя. Нам хотілося б бачити єдину виражену всім Вселенським православ`ям позицію про шляхи подолання розколу в українському православ`ї.

Ми, звичайно, сподіваємося, що якщо цей процес йтиме, то держава тими механізмами, які їй дані за Конституцією, законом і просто доброю людською волею, теж всіляко сприятиме вилікуванню розділення між православними в Україні.