У канцелярії Союзу п’ятидесятників 24 лютого відбулось засідання Ради Євангельських Протестантських Церков України (РЄПЦУ). Учасники засідання висловили думки з приводу стану державно-церковних відносин в Україні та обговорили план діяльності Ради на 2010 рік, який передбачає активізацію співпраці протестантських Церков у духовній та соціальних сферах, повідомляє Інститут релігійної свободи.

Зі вступним словом до присутніх звернувся Головуючий у РЄПЦУ єпископ Михайло Паночко, який означив орієнтири для роботи Ради протягом поточного року. Після цього керівники протестантських Церков розглянули актуальні питання державно-церковних відносин та міжконфесійного діалогу.

Учасники засідання погодились з тим, що продовження конструктивної співпраці Церков та органів державної влади є необхідним задля вирішення найбільш складних соціальних питань та допомоги малозахищеним верствам населення.

Відео дня

Члени РЄПЦУ ознайомились з проектом Концепції душпастирської опіки військовослужбовців Збройних Сил України, враховуючи те, що Міністерство оборони України відновило роботу над доопрацюванням цього документу. Учасники зустрічі домовились підготувати спільні пропозиції до проекту Концепції та провести для цього спеціальне засідання Секретаріату РЄПЦУ. Напрацьовані зміни будуть спрямовані для врахування до Ради у справах душпастирської опіки військовослужбовців при Міноборони.

Глави протестантських Церков також ознайомились з інформацією про стан нормативного забезпечення умов духовної та соціальної діяльності релігійних організацій в Україні, яку представив запрошений на засідання керівник Інституту релігійної свободи Олександр Заєць. Присутні схвально сприйняли повідомлення про рішення Уряду щодо зменшення для релігійних організацій тарифів на комунальні послуги. З приводу цього РЄПЦУ вирішила спрямувати лист подяки до Прем`єр-міністра України Юлії Тимошенко.

Крім цього, учасники засідання доручили Головуючому у Раді надіслати вітання від імені РЄПЦУ новообраному Президенту України Віктору Януковичу з нагоди його вступу на пост Глави держави.

На завершення учасники засідання запланували подальші зустрічі в форматі Ради та інші спільні заходи у 2010 році. У поточному році планується активізація діяльності РЄПЦУ у сфері подальшого розвитку діалогу з іншими євангельськими протестантськими Церквами в Україні з метою об’єднання зусиль у справі духовного відродження країни та соціального служіння.

***  Рада Євангельських Протестантських Церков України була створена у квітні 2005 року як міжконфесійний консультативно-дорадчий орган. На сьогодні до складу РЄПЦУ входять 8 найбільших об’єднань: Всеукраїнський Союз Об’єднань євангельських християн-баптистів, Всеукраїнський Союз Церков християн віри євангельської-п’ятидесятників, Українська Уніонна Конференція Церкви адвентистів сьомого дня, Українська Християнська Євангельська Церква, Братство незалежних церков і місій євангельських християн-баптистів України, Союз вільних Церков християн євангельської віри України, Асоціація місіонерських Церков євангельських християн України та Українська Лютеранська Церква.

У сукупності РЄПЦУ об’єднує понад 80% усієї протестантської спільноти України, що становить більше ніж 6000 протестантських громад з 7500 зареєстрованих і тих, що діють поза реєстрацією.