Одна з найдавніших в США протестантських громад принесла офіційні вибачення індіанцям народності ленапе за утиски, яким корінні американці піддалися чотири століття тому, повідомляє Благовест-інфо.

Реформаторська голландська церква, або Колегіатська церква, як громада називається сьогодні, була першою протестантською церквою Нью-Йорка. Храм був побудований в 1628 році. У той час місто ще носило ім`я "Новий Амстердам", займав тільки південну частину острова Манхеттен, а населяли його вихідці з Нідерландів.

Спочатку переселенці і ленапе (також відомі як делавари) співіснували мирно, але згодом європейці почали гнобити корінне населення і вигнали індіанців з їх предвічних земель, і сьогодні більшість ленапе живуть в штаті Оклахома.

Відео дня

Церемонія примирення ленапе з нащадками голландських переселенців пройшла 27 листопада на Манхеттені, у будівлі Музею американських індіанців. На знак миру дівчинка з Колегіатської церкви і хлопчик з резервації ленапе обмінялися вампумами - намистами, які індіанці використовували як прикраси і гроші.

"Ми відібрали ваші ресурси, ми принижували ваших людей і зневажали вашу культуру, ваші мрії, надії і вашу любов до цієї землі, - заявив пастор Роберт Чейс. - Ми, парафіяни Колегіатської церкви, з болем згадуємо про нашу роль в цих подіях".

На церемонію прибули нащадки ленапе з резервацій в різних штатах США. Делегацію очолив Рональд Холлоувей, глава племені "Піщані горби", предки якого колись жили на Манхеттені. Холлоувей поділився своїми почуттями з приводу церемонії: "Коли, після 400 років, хтось говорить вам: "я шкодую", ви не повірите. Але коли говорять: "так, ми робили це, ми виганяли вас, ми вбивали вас", ви розумієте, що це щирі вибачення, і ви повинні прийняти їх".