Православні вшановують Святителя Феодосія (Углицького) Чернігівського.
Як повідомили УНІАН у прес-службі Чернігівської єпархії, 21 вересня відзначається день прославлення мощей Феодосія, а 18 лютого відзначається день його пам`яті. З нагоди свята архієпископ Чернігівський і Новгород-Сіверський АМВРОСІЙ відслужив нічну службу у кафедральному Свято-Троїцькому соборі.

Сьогодні у Свято-Троїцькому соборі відбулася урочиста Божественна літургія.
За традицією, що склалася у Чернігівській єпархії, для паломників відкрита трапезна, де всі бажаючі зможуть скуштувати страви православної кухні.
Цього дня мощі Святителя Феодосія у кафедральному храмі Чернігівщини відкриті до поклоніння.
З 12 до 21 вересня мощі Святителя Феодосія побували у Спасо-Преображенському соборі та Успенському соборі Єлицького монастиря, де за життя бував святий. Учора відбувся хресний хід, під час якого раку з мощами Святителя Феодосія перенесено до Свято-Троїцького собору.
Довідка УНІАН. Святитель Феодосій (Углицький) – архієпископ Чернігівський, жив у ХVІІ столітті. Нащадок дворянського роду, вихованець братського Київського монастиря, один з найбільш освічених людей свого часу, учень Єпіфанія Славинецького, Іннокентія Гізеля. Архієпископ Феодосій не лише підтримував та розбудовував існуючі монастирі на Чернігівщині, але й сприяв заснуванню нових. Також займався релігійною просвітницькою діяльністю. У лику святих Феодосія було прославлено наприкінці ХІХ ст.

 

Відео дня