Сьогодні у львівському оперному театрі відбулося урочисте святкування 120-річного ювілею західноукраїнського адвентизму та столітньої річниці адвентистської громади міста Львова.

Як передає кореспондент УНІАН, на святі були майже тисяча присутніх, серед яких керівники адвентистських церков Бєларусі, Литви, Польщі, Росії, України.

У вітальних промовах йшлося про те, що Волинь стала колискою для адвентистських служителів і літературних євангелістів у Бєларусі, і що українці принесли адвентистське вчення в Росію, Кавказ, Середню Азію, а також у Бразилію та Аргентину.

Відео дня

Також спікери зазначили, що західна Україна є кузнею священиків для багатьох країн світу. Долі тутешніх вірників переплелися з життєвими дорогами адвентистів сусідніх держав, поділяючи тягар переслідувань і перемоги над обставинами.

В рамках заходу, історик Церкви, пастор, перший президент Українського уніону Микола ЖУКАЛЮК презентував своє дослідження історичного шляху західноукраїнського адвентизму "Крізь бурі, шторми й лихоліття", в якому йдеться про переслідуваний релігійний Рух та складності й суперечності тогочасних внутріцерковних процесів, наприклад - розкол Церкви 1970-х років, організований КДБ. За словами автора, намагання дати об`єктивну оцінку конфлікту, коли його колишні учасники з обох не тільки живі, а й мають вагу в громадах — це завдання було найтяжчим до виконання. Ця книжка є 12-ю в доробку пастора Жукалюка й першою україномовною книгою, виконаною ним одноосібно.

Представники Українського біблійного товариства подарували львівській церкві Острозьку Біблію в сучасному українському перекладі й нагадали, що адвентисти були одними зі співзасновників цього просвітницького братства й дотепер є на перших лавах організаторів і поважних учасників його проектів.

Вітальні телеграми до цього свята надійшли від адвентистських сімей у США, Польщі, Австралії, Мексиці.

Важливе місце на святі зайняло вшанування ветеранів адвентизму. Їм було вручено пам`ятний знак свята й книгу М.ЖУКАЛЮКА.

Мандрівку в часі дозволив зробити документальний фільм адвентистського телеканалу "Надія" (Київ). Його творці обмалювали віхи історії адвентистського руху на Західній Україні й на Закарпатті, а також окреслили основні напрямки сьогоднішньої роботи конфесії: відвідування дитбудинків і сиротинців, спортивні змагання підлітків, цьогорічне відкриття у Львові початкової християнської школи.