Сьогодні, в день святкування 450-річчя принесення на землю Волинську Почаївської ікони Божої Матері, Патріарх Кирил очолив богослужіння в Почаївській Лаврі.

У проповіді після читання Євангелія Святійший Патріарх Московський і всієї Русі привітав всіх присутніх з великим святом на честь ікони «про дивні зціленнях від якої ми знаємо не з чуток». Також Патріарх нагадав, що цього року в Почаївській Лаврі святкується і 350-річчя з дня обретіння нетлінних мощів преподобного Іова Почаївського.

Пояснюючи уривок з Євангелія, який сьогодні читався (Євангеліє від Луки, епізод про Марфу і Марію), Первоієрарх доніс головну думку: сенсом земного існування головною цінністю буття є з`єднання молитви, віри і праці.

Відео дня

У своєму слові Святійший Владика відзначив, що зараз люди дуже покладаються на свої сили, на владу грошей і нагадав, до чого призводять спроби побудови благополучного суспільства без віри.

«З’єднання віри і праці, неба і землі утворюють хрест і вказують всьому світу шлях, яким потрібно йти» - підкреслив він.

Патріарх звернувся до України із закликом зберігати віру, відновити єдність Церкви «без чого неможливе Спасіння».

Заклик не піддаватися на спокуси ідолопоклонства звернув Святійший Патріарх і до Росії, України, Білорусі, Молдови, країн, які утворюють духовний простір Святої Русі. Зі святої гори Почаївської звернувся Предстоятель РПЦ і до Європи, щоб вони «не повторювали урок побудови суспільства без Бога».

Згадав в проповіді Патріарх і про кризу, відзначивши, що її корінням є «нехтування моралі».