Патріарх Московський і всієї Русі КИРИЛ сьогодні у свято пророка Іллі очолив Божественну літургію в Херсонесі (Севастополь).

Як передає кореспондент УНІАН, богослужіння відбулося в Свято-Володимирському соборі просто неба. На службі присутні близько 10 тис. віруючих. Серед присутніх - голова Верховної Ради України Володимир ЛИТВИН, екс-президент України Леонід КУЧМА, Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Ніна КАРПАЧОВА і народні депутати України.

Патріархові КИРИЛУ співслужать сотні представників духівництва Української православної церкви.

Відео дня

У проповіді Святіший Патріарх Кирил провів паралель між діяннями пророка Ілії, чия пам’ять нині святкується, та святим рівноапостольним князем Володимиром, на місці хрещення якого сьогодні звершується святкове богослужіння. «Вони боролися із язичництвом, з розділенням людей, - зазначив Першоієрарх. – Актуально це й зараз, у часи, коли хибні цінності та ідеології затьмарили людей».

Його Святість закликав усіх молитися, «щоб Господь дав народові силу зберегти духовну єдність, віру Православну, духовні цінності».

Як повыдомляє Патріарх в Україні, після Божественної Літургії до Предстоятеля Руської Православної Церкви звернувся митрополит Сімферопольський та Кримський Лазар, зазначивши, що Патріарх Кирил – перший із сонму Патріархів відвідав із візитом землі Криму. «Ваше слово є зрозумілим і корисним душам сучасної людини», - сказав Владика. Також митрополит відзначив, що з радістю усвідомлює себе соработником Патріарха, та побажав міцності душевних та тілесних сил для продовження богоугодної місії.

Привітав Святішого Патріарха та подякував за візит і голова Севастопольської міської адміністрації С.В. Куніцин.

Предстоятель Руської Православної Церкви звернувся до духовенства та мирян зі словами радості, адже Богослужіння зібрало священнослужителів України, Росії, Беларусі, Молдови саме тут, на місці хрещальної купелі святого князя Володимира.

"Ця соборна літургія символізує духовну єдність Руської Православної Церкви", - сказав Патріарх.

Особливу подяку висловив Його Святість Блаженнішому Митрополиту Володимиру за намагання зберегти єдність Церкви.

Першоієрарх також привітав представників російського та українського Чорноморських флотів, що захищають історичні простори Святої Русі.

"Наша віра - єдина духовна скріпа, що з’єднує людей поза політичними кордонами та національностями", - підкреслив Предстоятель Руської Православної Церкви.

У дарунок собору Святіший Патріарх передав ікону Божої Матері «Знамення». На пам’ять про спільне богослужіння та за працю по зведенню та відновленню храмів єпархії митрополитові Лазарю була дарована панагія.

Усім вірянам Патріарх благословив іконки святого рівноапостольного князя Володимира на згадку про витоки віри, про актуальність ідеалів Православ’я.

Після Літургії Патріарх освятив закладний камінь Духовно-просвітницького центру Севастополя.

Торжествами в Севастополі завершиться перебування предстоятеля Російської православної церкви в Криму. Увечері патріарх прибуде до Рівного, де відвідає Свято-Воскресенський собор міста.

Пізніше Патріарх КИРИЛ відправиться до Корця, до Свято-Троїцького ставропігіального монастиря. Він відслужить там заупокійну літію за почившими настоятельницями обителі, а також відвідає Регентсько-катехізаторське училище.