В Латвії з`явилася нова послуга - похорони на повітряній кулі. Тим, хто бажає, щоб їх близькі стали ближчими до Бога, готовий допомогти колишній священик Латвійської церкви (ЛЕЛЦ) Евангелійсько-лютеранської Валтерс Кораліс. Про це пише газета Телеграф.

За досить помірну для такого «эксклюзиву» плату Валтерс готовий зробити в повітрі, або на землі похоронний обряд за лютеранською традицією, а потім розвіяти попіл покійного в місці, обраному родичами, або відповідно до останньої волі покійного.

Окрім незвичайного місця поховання похоронний обряд проходитиме традиційно. Втім, багато в чому це залежатиме і від побажання самих клієнтів. Священик готовий супроводжувати покійного як в крематорії, так і зробити відспівування вже в повітрі.

Відео дня

Думаю, що ця послуга матиме попит — вважає колишній священик. — Головне, щоб про неї дізналися люди. У моїй практиці мені досить часто доводилося стикатися з тим, що люди, виконуючи волю покійного, або з інших причин хочуть розвіяти його попіл в якомусь певному місці, або зі скали».

«Я перший, хто почав хрестити людей на відкритому повітрі», — говорить він про себе. Проте зараз Валтерс не прив`язаний до якогось храму і не має церковного начальства.

Втім, похорони в повітрі доступні, схоже не лише християнам. Священник-експериментатор підходить до свого почину творчо, як справжій бізнесмен. Валтерс Кораліс готовий проводити не лише лютеранські обряди, але і ховати буддистів і язичників. На його думку, серед них також повинен виникнути інтерес до розвіювання свого праху. Звичайно, чужі його вірі обряди Валтерс проводити не має наміру, але бути присутнім при них готовий.

Як вже повідомлялося раніше, в лютому 2008 року Вища рада ЛЕЛЦ вирішила звільнити з посади Валтерса Кораліса, який у той час був главою Валмієрського приходу святого Симона і пастирем другої найбільшої громади Латвії. Його звинувачули у побиття дружини. Сам же Кораліс тоді заявив, що справжньою причиною його відставки є бажання керівництва Церкви прибрати до рук нерухомість, якою володіє громада церкви Святого Симона.

Архієпископ ЛЕЛЦ Яніс Ванагс, коментуючи дії Кораліса, відзначив, що він більше не служить в Церкві, отже всі обряди, що проводяться ним, не можна вважати дійсними.