Міжнародний контингент НАТО в Афганістані обнародував пам`ятку для праведного моджахеда, яку в південних провінціях країни поширює екстремістський рух «Талібан». Як повідомляє Благовест-инфо, пам`ятка носить назву «Кодекс поведінки» і пояснює, що справжній воїн джихаду повинен підкорятися лише муллі Омарові, прагнути не вбивати мирних громадян і бути космополітичним.

«Кодекс поведінки» написаний на пушту, тобто призначений насамперед для бойовиків, що діють на південному сході Афганістану і в пакистанській Північно-західній прикордонній провінції. Саме там найбільш велика активність талібів — етнічних пуштунів.

Пам`ятка складається з 13 розділів і висвітлює всі головні сфери життя воїнів джихаду — від перестрілки до захвату заручників. Як автор «Кодексу» вказується глава афганського крила «Талібану» мулла Омар, який з 1996 по 2001 рік правив цією країною, яку перейменував в Ісламський Емірат Афганістан.

Відео дня

Пам`ятка моджахеда пропагує помірну поведінку і стверджує, що «кожен воїн джихаду зобов`язаний добре поводитися, щоб завоювати серця простих мусульман ». Так «Кодекс» закликає моджахедів «не піддавати дискримінацію населення на грунті племінному, мовному або географічному». Пуштунська більшість Афганістану, основна етнічна опора «Талібану», протягом всієї історії країни часто конфліктувало з таджиками, узбеками і хазарійцями, які проживають в центральних і північно-західних районах. Очевидно керівництво екстремістської організації вирішило знайти опору у всіх шарів афганського суспільства.

До полонених мулла Омар закликає ставитися гуманно. «Якщо буде захоплений солдат, контрактник, представник уряду або держслужбовець, йому не можна заподіювати шкоди — цитує кодекс моджахеда британська газета The Daily Telegraph. — Якщо в полон потрапить великий начальник, військовий командир, окружний глава, або більш високопоставлена людина, рішення про нього повинен прийняти лише імам».

Під імамом мається на увазі мулла Омар. Крім того, згідно з пам`яткою, дозвіл Омара, або одного з його заступників потрібний для того, щоб «убити, відпустити або обміняти військовослужбовця з числа невірних», тобто члена військового контингенту НАТО. Обмінювати звичайних заручників на гроші «Кодекс поведінки» суворо забороняє. Цим питанням повинні займатися глави військових підрозділів «Талібану» на рівні провінції.

Окремий розділ «кодексу» присвячений терактам, здійснюваним самовбивцями. Згідно з пам`яткою, до такого вчинку варто підходити з усією відповідальністю. «Хоробрий моджахед жертвує своїм життям лише в ім`я гідних цілей — стверджують автори тексту. — Не можна використовувати життя моджахеда в малозначущих операціях. Глави провінцій, округів і командири дрібніших підрозділів повинні зосередити зусилля на тому, щоб уникнути жертв серед мирного населення і не пошкодити їх майно ».

Командування НАТО заявило, що «Кодекс поведінки» циркулює на півдні Афганістану вже декілька тижнів. «Цей текст виглядає як пропаганда: він намагається показати, що сили повстанців мають чітку структуру і центральне командуванняє», — заявив бригадний генерал НАТО Ерік Тремблей.