Патріарх освятив накупольні хрести для Олександро-Невського собору Сімферополя.

"Ми сьогодні в центрі Сімферополя є свідками того, як після руйнування настає відродження. Дай Боже, щоб цей яскравий символ відродження, собор святого князя Олександра Невського, нас навчив і дав нам надію на наше відродження, відродження душі, духу, життя суспільства", - сказав Патріарх Кирил після освячення накупольных хрестів.

За його словами, "у цьому храмі, як у дзеркалі, відбилася історія батьківщини: і слава, і руйнування, і відтворення".

Відео дня

На пам`ять про освячення хрестів Предстоятель Руської Православної Церкви передав вірянам іконки із зображенням святого рівноапостольного князя Володимира.

Разом з Патріархом цього дня молилися Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Володимир, митрополит Сімферопольський Лазар та сонм духовенства єпархії.

***Собор у центрі міста був задуманий ще під час візиту до Криму Катерини Другої, але звели його лише 100 років потому - при Олександрі Третьому, 1881 року.

1922 року собор закрили, а через вісім років його було підірвано. На місці п’ятикупольного храму розбили парк, а потім у братській могилі поховали останки захисників міста, що загинули в роки Великої Вітчизняної війни, потім їх останки були перенесены на військовий цвинтар.

Зараз у стін споруджуваного храму стоїть пам`ятний хрест і плити з написом "Ніхто не забутий, ніщо не забуте", а також плита з іменами воїнів танкового корпуса, що загинули у боях за звільнення Криму.

Відновлення Олександро-Невського собору розпочалося 2003 року. Донині завершено зведення стін, встановлені куполи. Храм – великий розміром, прикрашений портиками з колонами в класичному стилі.

Патріарх в Україні