Патріарх Московський і всієї Русі Кирил сьогодні вранці в Донецькій області освятив Свято-успенський собор Свято-Успенського Миколо-Василіївського монастиря.

Як повідомили УНІАН в прес-службі Донецької єпархії, Святійший Патріарх прочитав завершальну молитву на освячення собору і поклав святий антимінс на центральний престол.

Таким чином, було виконано заповіт засновника Свято-Успенської Миколо-Василіївської обителі схиархімандрита Зосими (Сокура), який ще у 2002 році просив своїх духовних чад побудувати собор у міру та подобу Успенського собору Московського Кремля для того, щоб його освятив Святіший Патріарх Московський і всієї Русі. Саме про це згадав митрополит Донецький і Маріупольський Іларіон у своєму слові, зверненому до Святішого Патріарха. Також владика подякував Першоієрарху за відвідування Донбасу та обителі. У дар Його Святості митрополит Іларіон підніс ікону святих преподобних Зосими та Саватія Соловецьких - небесних заступників отця Зосими (у чернецтві Саватія, у схимі - Зосими). Також Його Святості було піднесено книгу про історію монастирів с. Нікольське.

Відео дня

Звертаючись до віруючого Донбасу, Святіший Патріарх подякував усім за тверде стояння у православній вірі.

Також він відзначив труди доброчинців обителі, які дають можливість людям молитися та творити справи милосердя.

На пам`ять про своє відвідування Святіший Патріарх Кирил передав у дар монастирям стародавню ікону Успіння Пресвятої Богородиці - небесної покровительки обителі.

Після богослужіння в соборі Предстоятель Руської Православної Церкви проїхав до могили засновника монастиря схиархімандрита Зосими (Сокура), де було відслужено заупокійну літію.