Архієпископ Рівненський та Острозький Української православної церкви ВАРФОЛОМІЙ простував заяви облорганізації Української народної партії про те, що візит Патріарха Московського і всієї Русі Кирила на Рівненщину може спричинити міжконфесійний конфлікт.

Як передає кореспондент УНІАН, про це владика Варфоломій заявив на прес-конференції 30 липня у Рівному.

Архієпископ закликав земляків толерантно поставитись до цього пастирського візиту. На його думку, перебування в Україні Святійшого Патріарха КИРИЛА може бути прирівняне за значенням до відвідання України Патріархом АЛЕКСІЄМ II у 1990 році, адже мета майже однакова – заклик до єдності православних та духовного відродження країни.

Відео дня

Архієпископ також розкритикував позицію певних політичних сил, які вбачають ймовірність міжконфесійного протистояння під час відвідання Патріархом КИРИЛОМ тих православних церков, які знаходяться поблизу храмів, підпорядкованих УПЦ Київського патріархату. Він, зокрема, зазначив:  «Нам дуже шкода, що представники Київського патріархату роблять такі заяви. Ми не плануємо захоплювати ні Свято-Воскресенський, ні інші храми, бо це суперечить православній вірі. Хотілося б попросити цих людей щоб вони цього не робили і не підривали авторитет нашої церкви і держави».

Як повідомили у прес-службі УПЦ, на Рівненщину Патріарх Московський і Всієї Русі КИРИЛ прибуває у неділю, 2 серпня - на Свято Пророка Іллі. Він, зокрема, побуває у Свято-Воскресенському кафедральному соборі у Рівному (представники Рівненської єпархії УПЦ МП використовують лише нижню частину цього храму) У той же день Патріарх відвідає Свято-Троїцький ставропігійний жіночий монастир у м. Корець, а наступного дня, 3 серпня, перебуватиме у Свято-Миколаївському монастирі, що у селі Городок Рівненського району.

Як повідомляв УНІАН, 21 липня близько 600 членів Рівненської обласної організації Української народної партії ухвалили звернення до Президента України Віктора ЮЩЕНКА, прем’єр-міністра Юлії ТИМОШЕНКО, Міністерства закордонних справ України, голови СБУ Валентина НАЛИВАЙЧЕНКА, голови Рівненської облдержадміністрації Віктора МАТЧУКА.

У зверненні йшлося про те, що відвідання Патріархом КИРИЛОМ Свято-Воскресенського собору у Рівному та Свято-Миколаївського Городоцького монастиря, заплановане на 2 серпня, може спричинити міжконфесійний конфлікт. Його автори звертали увагу на те, що у верхній храм рівненського кафедрального Свято-Воскресенського собору належить УПЦ КП, а неподалік Городоцького монастиря, куди також планує приїхати Патріарх, діє Свято-Миколаївська церква, що підпорядкована Київському патріархату.