Патріарх Кирил назвав наївним уявлення, що «в незалежній державі повинна бути незалежна церква», цитує Бі-бі-сі. При цьому на думку лідера РПЦ для України не можна ставити приклад, Чехії, чи Албанії, де є свої автокефальні церкви, оскільки «Київ – це наш Єрусалим і наш Константинополь, серцевина нашого життя».

На думку російського ієрарха, ідея автокефалії не об’єднає українське суспільство, а є лише лише реальністю для окремих груп українського суспільства.

За його словами, той факт, що ідея автокефалії не є спільною для усіх українців, «це не якісь імперські підступи Москви, як пишуть ЗМІ, а це так, бо відображає нашу історію, оскільки Київ – столиця руського православ’я». Єдність української і російської православних полягає ж у тому, що «ми усвідомлюємо себе великою і єдиною православною церквою, до якої усі ми належимо, і ця символіка має величезне значення у діалогу православ’я з усім світом».

Відео дня

При цьому на думку Кирила «Православна церква в Україні є самостійною церквою, яку очолює її глава, блаженний митрополит Київський і всієї України Володимир і яка має свій синод, який вирішує без втручання Москви питання церковного життя. Коли Патріарх Московський і всієї Русі має опікуватися не лише Російською Федерацією, то це наша традиція, яка може не подобатися, але це традиція».

Патріарх Кирило також висловив незадоволення спробами задіяти до вирішення церковного розколу в Україні Константинопольського Патріарха з метою створення у «суверенній державі – суверенної церкви»:

«Звідки це все? Звідки питання про те, чому Україні підпорядковуватися Московському Патріарху? Так ставлять питання люди, які запрошують сюди Константинопольського Патріарха. Чому ж Московському не можна, а Константинопольському можна?».