У приміщенні Трапезного храму Києво-Печерської Лаври всьогодні відбулася зустріч Патріарха Кирила з архієреями, духовенством, ченцями, викладачами та студентами Київських духовних шкіл.

На заході був присутніми  представники української інтелігенції (близько 20 чоловік), серед яких письменник Борис Олійник, учений-історик, громадський і політичний діяч, академік НАН України Петро Толочко, директор Книжкової палати України Микола Сенченко, генеральний директор Києво-Печерського історико-культурного заповідника Сергій Кролевець, президент Українскої асоціації видавців та книгорозповсюджувачів Олександр Афонін та інші.

Зустріч тривала 2 години та торкнулася найактуальніших питань у житті Церкви та суспільства.

Відео дня

Зустріч розпочалася із вітальних слів ректора Київських духовних шкіл архієпископа Антонія та присвоєння Предстоятелеві Руської Православної Церкви почесного докторського ступеня Київської духовної академії.

На початку своїєї промови Патріарх зазначив, що академічне середовище для нього є рідним, адже 10 років (з 1974 до 1984 року) Патріарх Кирило був ректором Санкт-Петербурзької духовної академії та семінарії. Святіший сказав, що це були найщасливіші роки його життя.
«Церковне академічне середовище є унікальним. Воно вивищує людину, його духовність», – сказав Першоієрарх

«Пам’ятайте, що роки навчання у духовних школах – найкращі у житті, адже у цей час найважливішим обов’язком є саме робота над собою», – перш за все Його Святість звернувся саме до присутніх на заході семінарістів.

Зазначивши важливість дисципліни у духовних школах, Патріарх назвав особливою складовою освіти саме духовну складову. «Потяг жо літургічного життя повинен стати частиною життя, потребою душі. Об’єднуючи інтелектуальне з духовним ми отримаємо на виході сучасну, високоосвічену людину», - наголосив Патріарх.

Не обминув Святіший і актуальних проблем: «Існує багато складнощів: потрібні нові підходи до молоді, що приходить до храму, треба наблизити Церковну традицію до молоді, зробити її зрозумілою».

Мова зайшла й про пастирство у сучаних умовах. Засоби, якими пастор повинен нести своє служіння та Слово Боже людям у сучасних умовах повинні бути іншими, вважає Предстоятель Руської православної Церкви.

«Церква повинна вийти на зустріч суспільству, розмовляти з ним на його мові. Пастирське слово повинно надихати людей, а поєднання богословія та життя є найважливішою задачею, і цьому треба вчитися у Отців Церкви», - сказав Святіший Патріарх.

Торкнувся Патріарх у своєму зверненні й питань фінансів. Зокрема, Патріарх Московський та всієї Русі зазначив, що сучасні люди надто захоплюються грошима та надто покладаються на їхню силу.

Першоієрарх також у промові висловив занепокоєння тим, що християнське богословіє попало в полон світської думки. У промові Патріарх торкнувся й питань про свободу у сучасному суспільстві та її розуміння Церквою.

Ректор Київських духовних шкіл владика Антоній у відповідь Патріархові пообіцяв, що і викладачі, і студенти академії та семінарії будуть працювати згідно з настановами Святішого Патріарха.

Потім на зустрічі були задані питання Предстоятелеві Руської Православної Церкви.
Зокрема зібравшихся цікавили питання вирішення питань розподілу кадрів та фінансів на сільські, «слабкі» приходи. Патріарх пов’язав це питання з демографічним проваллям та тотальною міграцією населення, а також поділився досвідом врегулювання цих питань на власному прикладі (у 80-ті роки).

Не обійшлося й без питань дуже гострих. Так, щодо зустрічі з Президентом України та прийнятих рішень Його Святість сказав, що «діалог був дуже відвертим та недипломатичним».

«Ми зрозуміли, що треба шукати виходи з церковної кризи в Україні, - зазначив Патріарх. – Проте неможливо вимагати єдності, наполягаючи на перемозі однієї, частної думки. Позиція «або так, або ніяк» не є конструктивною. Церква повинна розуміти, що вона є рідним домом для усіх, і саме так вибудовувати свої стосунки зі світом. Треба об’єднуватися навколо спільної ідеї, а зараз автокефалія не є такою ідеєю. Радикальні заклики до автокефалії – винятково політичні».

Патріарх побажав Блаженнішому Митрополитові Володимиру та всім присутнім «міцності у стоянні за Православіє, любові до усіх, у тому числі до людей, що не люблять нас».

Предстоятелю Української Православної Церкви, ректорові Київської духовної акакдемії та семінарії, Києво-Печерському заповіднику, Книжковій палаті України, Всеукраїнській асоціації музеїв, державному видавництву «Мистецтво» та ігумені Серафимі (Шевчик) були вручені сертифікати на отримання повного зібрання творів М.В. Гоголя у 17 томах, що наразі отуються до друку.

Орденами Руської Православної Церкви преподобного Сергія Радонезького ІІ та ІІІ ступеня були нагороджені учений-історик, громадський і політичний діяч, академік НАН України Петро Толочко та керівник прес-служби УПЦ Василь Анісімов.

Також Першоієрарх подарував образ Казанської ікони Божої Матері з пам’ятною дощецкою. «У своїх молитвах перед образом згадайте й мене. Моліться за єдність нашої Церкви, просіть процвітання Україні, звертайтесь з молитвою про єдність українського народу та усіх братніх країн, що вийшли з купелі Київської Русі», - сказав Патріарх наприкінці зустрічі.

patriarh.in.ua