Голова Тернопільської обласної ради Олексій КАЙДА закликає російського Патріарха Кирила утриматися від антидержавних висловів під час його візиту в Україну 27 липня – 5 серпня 2009 року. Як повідомили кореспонденту УНІАН в прес-службі обласного осередку ВО “Свобода”, О.КАЙДА зауважив, що наполегливі вислови Патріарха Кирила про те, що російська церква розглядає нинішні Росію, Україну та Білорусь як єдине ціле, незважаючи на сучасні політичні кордони, є посяганням не лише на суверенітет України, але і звучать як зневага до української церкви.

“У випадку, якщо російський Патріарх Кирил або інші представники делегації російської церкви будуть вдаватися до висловлювань, що суперечать поняттям про національний суверенітет та державну самостійність України, ми, як представники влади, яка покликана оберігати незалежність України та дбати про захист національних інтересів, розглядатимемо приїзд Патріарха Кирила на Тернопільщину як небажаний”, – застеріг О. КАЙДА.

Він додав, що гості з Росії повинні пам’ятати про те, що християнство на північ поширювалося з території України. “

Відео дня

Тут завжди існувала своя церква, тому навернення в російське православ’я українська паства не потребує. Гості мають усвідомлювати, що вони є на території суверенної держави, де є своя церква, свої звичаї, діють свої закони”, – наголосив О. КАЙДА.        

Голова облради також висловив занепокоєння намаганнями російської церкви обмежити автономію Української православної церкви Московського патріархату. Прикладом цього О.КАЙДА вважає введення до складу Синоду РПЦ представника УПЦ МП Митрополита Іларіона, який, переконаний голова облради, на відміну від Предстоятеля УПЦ МП Володимира виступає за жорстку промосковську лінію.