Представник Української Православної Церкви у Верховній Раді України архієпископ Львівський і Галицький Августин закликав парламентаріїв не перетворювати їхні упередження щодо візиту Предстоятеля РПЦ «в провокації, політичне хамство чи інші образливі форми поведінки». Про це йдеться у зверненні владики до народних депутатів у зв’язку з майбутнім візитом Патріарха Московського в Україну, повний текст якого викладено на офіційному веб-сайті УПЦ.

Зокрема, він,  зазначив, що не варто оцінювати візит Патріарха, виходячи з власних політичних симпатій і антипатій.

“Знаю, що далеко не всім народним депутатам і політикам до душі візит в Україну Предстоятеля Руської Православної Церкви... Мені неприйнятна така позиція, але я готовий із розумінням поставитися до неї за однієї умови: це повинно залишатися саме політичною позицією, а не трансформуватися в провокації, політичне хамство чи інші образливі форми поведінки”, — йдеться у зверненні.

Відео дня

Архієпископ Августин наголосив, що народні обранці представля.ть народ України: “Ви, політична еліта країни, у свідомості всього світу ототожнюєтеся з українським народом, його свідомістю і культурою. Дивлячись на вас, на ваші дії, прислухаючись до ваших слів, світове співтовариство робить висновки про весь народ України”.

Отже, народним обранцям важливо не допустити, щоб їх дії та висловлювання негативно вплинули на репутацію України, “адже тоді пляма буде не на політиках-екстремістах, а на цілому українському народові” Крім того, архієпископ нагадав нардепам, що Україна віками славиться саме своїм братолюбством і гостинністю.

«Я не закликаю усіх вас, без винятку, раптом полюбити Патріарха Кирила! Я лише прошу вас і ваші політичні сили поставитися до візиту Патріарха Московського і всієї Русі, виходячи не з власних політичних симпатій і антипатій чи свого суб’єктивного розуміння церковної ситуації в Україні, але лише з одного прагнення — не ганьбити Україну і її народ. Давайте просто будемо чемними людьми», — висловив свою думку Представник Предстоятеля УПЦ у ВР.