Представники Російської Православної Церкви висловили упевненість у тому, що іноземні структури не втручатимуться в церковні проблеми в Україні. Зокрема, як повідомляє www.newsru.com. , йдеться про Констянтинопольський Патріархат.

«У Констянтинопольському Патріархаті добре розуміють, що Україна - невіддільна частина Російської Православної Церкви, що існує духовна єдність народів - росіян, українців, молдаван, білорусів», - відзначив голова Відділу зовнішніх церковних зв`язків Московського Патріархату архієпископ Волоколамський Іларіон на прес-конференції, присвяченій підсумкам візиту Предстоятеля РПЦ до Стамбула.

На думку архієпископа, сама тональність переговорів свідчить про те, що політика Констянтинопольського Патріархату «не передбачає ударів у спину», вселяє надію, що не вестимуться «переговори, спрямовані на підтримку розколу». Він відзначив, що «жодних документів із цього приводу підписано не було», але сам «клімат переговорів» передбачає саме такий шанобливе ставлення.

Відео дня

«Візит Патріарха в Україну, незважаючи на складність ситуації, носитиме пастирський характер і внесе вагомий позитивний внесок у консолідацію православних в Україні», - вважає архієпископ.  На його думку, церковна проблема в Україні «дуже заполітизовується», політики використовують її в своїх передвиборчих цілях. «Але Церква складалася впродовж століть, і не можна діяти на догоду політичній кон`юнктурі. Питання існування розколу в Україні повинні вирішуватися всередині Церкви, без втручання політиків», - підкреслив архієпископ.  «Ця поїздка не носитиме політичного характеру і буде спрямована не на ухвалення якихось рішень, а - на підтримку православних віруючих», - запевнив архієпископ Іларіон.