День пам`яті святителя Іоанна Шанхайського урочисто відзначили на батьківщині святого в Донецькій єпархії. Про це повідомляє "Патріархія.Ру" з посиланням на сайт «Донбасс православный».

За 10 кілометрів від Успенської Святогірської лаври у мальовничому місці розташоване село Адамівка – колишній маєток знаменитого дворянського роду Максимовичів. Саме тут народився і зростав майбутній святитель Іоанн, у святому хрещенні – Михайло.

З дитинства він вирізнявся глибокою набожністю, ночами довго молився, збирав ікони і церковні книги. Незабутнє враження на майбутнього святителя і чудотворця, справив розташований неподалік від маєтку Максимовичів Святогірський монастир з багатьма печерами, схимниками, скитами, численною братією.

Відео дня

Визначенням Архієрейського Собору Руської Православної Церкви, що проходив у Москві 24–27 червня 2008 року, святителя Шанхайського і Сан-Франциського Іоанна (Максимовича) було прославлено у лику святих. Пам`ять його вшановується 2 липня (19 червня за ст.ст.).

Ще в 2007 р. в селі Адамівка святогірські ченці на місці його рідної домівки почали зводити церкву і скит на честь святителя Іоанна.

2 липня в храмі відбулися торжества, відправили водосвятний молебень та прочитали акафіст святителю Іоанну з нагоди престольного свята. Богослужіння очолив намісник Успенської Святогірської лаври єпископ Святогірський Арсеній. Після молебню священнослужителі разом із вірянами пройшли хресною ходою навколо храму.