У Республіканському комітеті Автономної Республіки Крим у справах релігії обіцяють узяти під контроль діяльність послідовників духовної практики Фалунь Дафа, щойно будуть виявлені порушення з їхнього боку. Як повідомив www.newsru.com з посиланням на Кримське інформаційне агентство, про це заявив голова відомства Володимир МАЛІБОРСЬКИЙ.

За його словами, послідовники цієї практики поки не робили спроб зареєструвати в Криму релігійну організацію. "Ми не можемо їх зареєструвати, тому що у нас є офіційне звернення китайського посольства, що з боку послідовників цієї течії на території Китаю є багато порушень законодавства", – пояснив В. МАЛІБОРСЬКИЙ.

І додав, що в Криму скарг на адресу послідовників течії поки не надходило, а за українським законодавством кожен має право сповідати будь-яку релігію, якщо це не порушує громадського порядку і не ущемляє права довколишніх.

Відео дня

Тим часом 4 липня на плато Кизил-коба в районі Червоних печер під час проведення VI Міжнародного фольклорного фестивалю "Ой, на Івана, ой, та на Купала" велася відкрита пропаганда з боку послідовників духовної практики Фалунь Дафа.

Рух "Фалуньгун" ("Практика колеса закону")  заснував відставний військовий Лі Хунчжі в 1992 році. Течія  поєднує у собі елементи буддизму, даосизму і традиційної оздоровчої практики цигун.

Рух здобув широку популярність. За деякими даними, в Китаї в ньому брало участь до 70 мільйонів осіб. Китайські іммігранти в США також захопилися новим ученням. Вважають, що адептів цього руху нараховується близько 8 мільйонів.

Китайська влада була налякана такою надзвичайною популярністю релігійного руху і почала з ним вести боротьбу. Керівники "Фалуньгун" вивели на площу Тяньаньмінь у Пекіні тисячі своїх послідовників, котрі вимагають офіційного визнання руху. Але ця демонстрація за участю сили-силенної прихильників призвела до зворотного результату. У липні 1999 року рух заборонили.

Відтоді його активісти періодично влаштовують публічні акції протесту, але їхніх учасників заарештовують. Наприкінці 2000 року на площі Тяньаньмінь декілька ймовірних прихильників "Фалуньгун" здійснили акт самоспалення. Проте керівництво організації визнало це результатом поліцейської провокації і відмовилося визнати, що загиблі належали до руху.

Лідери "Фалуньгун" неодноразово підкреслювали, що це не релігія, а духовна практика. Лі Хунчжі, наприклад, заявляє, що члени руху можуть належати до будь-якої релігії. У цьому він схожий на неоіндуїстських гуру, які стверджують, що практика індійської йоги сумісна не тільки з індуїзмом, але і з іншими релігіями. Проте синкретичне учення, що обрамляє практику "Фалуньгун", включає буддійські та даоські постулати.

Рух не має фіксованого членства і священнослужителів. Його учасники підкреслюють, що вони не стільки організація, скільки група однодумців, об`єднана на добровільних засадах. Це і налякало китайську владу, якій не до вподоби самодіяльність, тим більше у сфері релігії.