Православні церкви зобов`язані берегти єдність і вірність традиційним моральним принципам у сучасних умовах, заявив патріарх Константинопольський (Вселенський) Варфоломій І після спільного богослужіння з патріархом Московським і всієї Русі Кирилом у неділю в Стамбулі. Про це повідомляє «Релігія в Україні» з посиланням на сайт «Завтра».

Предстоятель Руської Православної Церкви у суботу прибув до Туреччини з триденним візитом, основна мета якого поліпшити відносини з Константинопольським Патріархатом. У перший же день візиту відбулися перемови двох Предстоятелів, які Патріарх Кирил назвав "конструктивними".

"Обов’язок тих, хто взяв на себе відповідальність і служіння керівників Церков, – вирішувати всі нагальні питань у дусі миру і любові, аби зберегти єдність нашої святої Православної Церкви", – сказав Патріарх Варфоломій І після спільного богослужіння.

Відео дня

За його словами, багато катаклізмів сучасності, зокрема війни, фінансова криза, пригноблення слабких сильними "зобов`язують Церкву Христову сказати своє слово і всіма засобами, які вона має, сприяти розвитку моральної чуйності  в сучасному суспільстві".

Спільна Божественна літургія "є найвищим виразником нашої єдності", вважає Патріарх Варфоломій.

Як недавній приклад співпраці Константинопольської і Руської Церков він назвав роботу в рамках четвертої Всеправославної передсоборної наради в Шамбезі, яка відбулася у червні. Патріарх Варфоломій І висловив задоволення і подяку "за конструктивний внесок делегації Руської Церкви". Він переконаний, що Церква існує "не заради себе, але задля людини і творіння".

На молитовну пам`ять Патріарх Варфоломій І підніс у дар Предстоятелеві РПЦ патріарший набір панагій (нагрудних ікон, що їх носяться на ланцюжку як ознаку архіпастирського достоїнства).

Патріарх Кирил, у свою чергу, на згадку про спільну Євхаристію подарував главі Константинопольської Церкви глеки для запивання тим, хто запричастився Христових Тайн.

Потому Патріарх Кирил  за грецьким звичаєм особисто роздавав присутнім на богослужінні віруючим антидор (частини проскури, з якої під час літургії був вийнятий Агнець, – хліб, що втілюється в Тіло Христове).