Після закінчення зустрічі Предстоятелів Константинопольської і Руської Православних Церков, Патріарх Московський і всієї Русі Кирило, відповідаючи на запитання журналістів зокрема сказав: «Сьогодні ми розглянули всі питання наших двосторонніх відносин крізь призму тих принципових рішень, що їх було досягнуто всіма Православними Церквами в жовтні минулого року». Про це повідомляє bogoslov.ru.

«Ми говорили сьогодні і про нову реальність, яка складається в Туреччині: протягом літнього періоду близько двох мільйонів наших співвітчизників відвідують цю країну; десятки тисяч росіян живуть у ній постійно; тут дуже багато змішаних шлюбів. От чому виникає питання пастирської уваги до цих людей», – повідомив Предстоятель Руської Церкви.

«Нинішні переговори пройшли в конструктивному дусі», – підкреслив Патріарх Кирило.

Відео дня

Довідка УНІАН

Зустріч Предстоятелів і представників Православних Церков у жовтні 2008 року в Стамбулі зробила можливим відновлення міжправославної співпраці щодо підготовки Собору Православних Церков. Підготовку до Великого Собору було вирішено проводити шляхом скликання Всеправославних передсоборних нарад і міжправославних підготовчих комісій.

Десятирічна перерва в скликанні нарад і в роботі підготовчих комісій була викликана ускладненнями у міжправославних відносинах через розбіжності, що виникли між Московським і Константинопольським Патріархатами з питання церковного устрою в Естонії.

Чергове засідання міжправославної підготовчої комісії заплановано на грудень 2009 року.