7

Святий мученик Трифон народився в одній з областей Малої Азії, у селищі Кампсада. З юних років Господь дав йому силу вигнання бісів і зцілення різних хвороб.

Одного разу жителі його рідного села були врятовані ним від голоду: святий Трифон силою своєї молитви змусив піти шкідливих комах, які винищували хлібні злаки і зпустошували поля.

Особливо прославився святий Трифон вигнанням біса з дочки римського імператора Гордіана. Коли на царський престол вступив імператор Декій, правителю області Акіліну було донесено, що святий Трифон сміливо проповідує віру в Христа, і багатьох приводить до Хрещення.

Святого схопили і привели на допит, під час якого він безстрашно сповідував свою віру. Його піддали жорстоким тортурам, били палицями, рвали тіло залізними гаками, обпалювали рани вогнем.

Нарешті, він був засуджений на усічення мечем, але перед тим, як воїни занесли меч над головою святого мученика, він віддав душу свою в руки Божі.

Ця подія сталася в місті Нікеї в 250 році. Святе тіло мученика християни оповили чистими пеленами і хотіли поховати в Нікеї, але святий Трифон, у видінні, наказав перенести його тіло на свою батьківщину в село Кампсаду. Це і було виконано.

Згодом мощі святого Трифона були перенесені в Константинополь, а потім у Рим.

Великим шануванням користується святий мученик у Руській Православній Церкві. Мученику Трифону особливо моляться про зцілення від тілесних недугів, у хворобливому стані, у випадках псування плодів і під час голоду.

Тропар

Мученик Твой, Господи, Трифон, во страдании своем венец прият нетленный от Тебе, Бога нашего, имеяй бо крепость Твою, мучителей низложи, сокруши и демонов немощныя дерзости. Того молитвами спаси души наша.

Проект "Православні свята" реалізований "УНІАН-Релігії» за сприяння Київської духовної Академії і семінарії. При використанні матеріалу посилання на джерело обов'язкове.