7

Святитель Микита, єпископ Новгородський, у молоді роки вступив до Києво-Печерського монастиря і незабаром захотів піти в затвор.

Ігумен попереджав його про передчасність такого подвигу для молодого ченця, але він понадіявся на свої сили і не послухався.

У затворі святому Микиті з'явився диявол у вигляді ангела, і недосвідчений подвижник - вклонився йому. Біс дав йому пораду: "Ти не молися, а тільки читай і навчай інших, а я буду молитися за тебе", - і став біля затворника, роблячи вигляд, що молиться за нього.

Відео дня

Спокушений інок Микита перевершив всіх у знанні книг Старого Завіту, а про Євангеліє ні говорити, ні слухати не хотів. Києво-Печерські старці прийшли до хворого, помолилися і відігнали від нього біса. Після цього преподобний Микита залишив затвор, жив у суворому пості й молитві і більше всього вправлявся в послусі і покорі.

Згодом він був поставлений єпископом у Новгород і за своє святе життя був нагороджений від Бога даром чудотворінь. Тринадцять років святитель Микита керував новгородською паствою і мирно помер у 1109 році.

У 1558 році відбулося прославлення святителя. Його мощі перебувають у церкві святого апостола Филипа в Новгороді.

Тропар

Насладився, богомудре, воздержания и желание плоти твоея обуздав, на престоле святительства сел еси, и яко звезда многосветлая, просвещая верных сердца зарями чудес твоих, отче наш, святителю Никито, и ныне моли Христа Бога, да спасет души наша.

Проект "Православні свята" реалізований "УНІАН-Релігії" за сприяння Київської духовної Академії і Семінарії. При використанні матеріалу посилання на джерело обов'язкове.