7

Священномученик Климент служив єпископом у місті Анкірі, де народився і провів свої дитячі та юнацькі роки.

Дуже рано він втратив батьків і був усиновлений християнкою на ім'я Софія, яка під час сильного голоду не тільки змогла знайти сили прогодувати Климента, але і збирала по вулицях покинутих зневіреними батьками дітей, живила і вдягала їх. Климент у всьому допомагав Софії.

Чесноти юного Климента були помічені християнами міста. Вже у 18 років він став священиком, а через два роки прийняв архієрейський сан. Це був час правління імператора Діоклетіана, кінець третього століття. Коли почалися гоніння на Церкву, до правителя провінції був викликаний єпископ Климент.

Відео дня

Діалог тривав недовго і незабаром святителя почали катувати. Тіло мученика різали гострим залізом так, що можна було побачити кістки; його били кийками, камінням, крутили на колесі і палили на повільному вогні.

Однак Господь щоразу зцілював Свого угодника. Тоді правитель відправив сповідника до імператора. Святитель був на суді імператорів Діоклетіана і Максиміана. Його знову мучили і били, але він залишався вірним християнському вченню.

Праведник закінчив своє життя мученицьки набагато пізніше, у 312 році. Святий Климент був убитий воїнами в одному з печерних храмів Галатії. Сповідникові відтяли голову під час здійснення ним Божественної літургії.

Тропар

Лоза преподобства и стебль страдальчества,цвет священнейший и плод Богоданный, верным, всесвященне, присноцветущ, даровался еси, но яко мучеников сострадалец и священноначальников сопрестольник, моли Христа Бога спастися душам нашим.

Проект "Православні свята" реалізований "УНІАН-Релігії" за сприяння Київської духовної академії і семінарії. При використанні матеріалу посилання на джерело обов'язкове.