7

Преподобний Іринарх, самітник Ростовський, народився в селянській родині в селі Кондаково Ростовської області.

До тридцяти років молодий чоловік займався торгівлею, а потім прийняв чернечий постриг у Ростовському Борисоглібському монастирі. У ньому він прожив понад тридцять років у затворі, не знімаючи вериг.

Через конфлікт з ігуменом, який призначав преподобного на непосильний послух, Іринарх змушений був на один рік виїхати з Борисоглібсьского монастиря і жити в Авраамієвому Богоявленському монастирі, де був призначений келарем.

Відео дня

Потім Іринарх повернувся в рідний монастир і продовжив свої аскетичні і духовні подвиги. За благословенням до Іринарха приїжджали Михайло Скопин-Шуйський і організатори народного ополчення Дмитро Пожарський і Кузьма Мінін.

Ще за життя Іринарх знайшов відданого учня, інока Олександра, який і написав житіє свого вчителя. Незадовго до смерті преподобний Іринарх скликав своїх учнів, Олександра і Корнилія, і давши їм останні настанови, помер.

Мощі святого Іринарха знаходяться в Ростовському Борисоглібському монастирі

Тропар

Яко мученика добропроизвольна и преподобных удобрение, звезду Ростовскую, в затворе, узах и веригах Господеви благоугодившаго и чудес благодать от Него приемшаго, Иринарха предивнаго песньми хвалебными почтим и, к нему припадающе, умильно глаголем: отче преподобне, моли Христа Бога спастися душам нашим.

Проект "Православні свята" реалізований "УНІАН-Релігії" за сприяння Київської Духовної Академії і Семінарії. При використанні матеріалу посилання на джерело обов'язкове.