7

Святитель Сава народився в благочестивій сім'ї правителів Неманей.

З цієї сім'ї вийшло безліч святих, як ще за життя святителя Сави, так і протягом двох наступних століть.

У віці сімнадцяти років, уникнувши шлюбу, святитель Сава прийняв чернечий постриг на святій горі Афон і скоро показав себе як непохитний подвижник Христовий.

Відео дня

Чотири роки потому його батько відрікся від престолу Сербського королівства, постригся в монахи і прийшов на святу гору, де разом зі святителем Савою заснував Хіландарський монастир.

Пізніше святитель Сава повернувся назад у Сербію і об'єднав країну, отримавши від Вселенського Патріарха автокефалію для Сербської Церкви. Святий Сава не хотів приймати архієпископський сан.

Просвітитель Сербії, святитель Сава був великим поборником Православ'я. Після смерті він прославився численними дивами.

Тропар

Пути, вводящаго в жизнь, наставник, и первопрестольник, и учитель был еси: первее бо пришед, святителю Савво, отечество твое просветил есй и, породив тое Духом Святым, яко древа маслинная, в мысленнем рай насадил есй всеосвященная твоя чада. Тем, яко апостолом и святителем сопрестольна чтуще тя, молим: моли Христа Бога даровати нам велию милость.

Проект "Православні свята" реалізований "УНІАН-Релігії" за сприяння Київської духовної Академії і Семінарії. При використанні матеріалу посилання на джерело обов'язкове.