7

Ікона Божої Матері "Годувальниця" спочатку перебувала в Лаврі преподобного Сави Освяченого поблизу Єрусалиму.

Святий засновник Лаври перед смертю передбачив братії, що Лавру відвідає паломник із Сербії Сава, та наказав передати йому в благословення чудотворну ікону. Це й сталося в тринадцятому столітті.

Святитель Сава Сербський привіз ікону в Хилендарський монастир на Святій Горі Афон і поставив з правої сторони іконостасу в церкві недалеко від Карейської келії, згодом названої Типикарницею, так як там зберігався статут святителя Сави.

Відео дня

У 1860 році список ікони був привезений у Курську губернію. В Україні шановані списки чудотворної ікони перебувають у Свято-Успенському Патріаршому та Свято-Іллінському монастирях міста Одеси. Однак ця ікона не була поширена в українських церквах, хоча і була дуже популярна як домашня.

Перед цим образом моляться в основному про здоров'я і благополучне вигодовування немовлят, а також при безплідді.

Тропар

Без семене от Божественнаго Духа, волею же Отчею зачала еси Сына Божия, от Отца без матере прежде век суща, нас же ради из Тебе без отца бывша, плотию родила еси и Младенца млеком питала еси, темже не престай молити избавитися от бед душам нашим.

Проект "Православні свята" реалізований "УНІАН-Релігії" за сприяння Київської Духовної Академії і Семінарії. При використанні матеріалу посилання на джерело обов'язкове.