7

Про преподобних Марка Гробокопача, Феофіла та Іоанна розповідає Києво-Печерський Патерик.

Два брата - ченця, преподобні Феофіл і Іоанн, так любили один одного, що прохали преподобного Марка приготувати їм одну могилу.

Через багато років, старший брат був посланий по монастирських справах. У той час брат Іоанн захворів і помер. Через кілька днів повернувся преподобний Феофіл і пішов разом з братією подивитися, де лежав померлий.

Відео дня

Побачивши, що він лежить у загальному їх гробі на першому місці, обурився на блаженного Марка і сказав: "Навіщо поклав його тут на моєму місці? Я старший за нього".

Печерник, покірно кланяючись преподобному Феофілу, просив пробачити його. Потім, звернувшись до покійного, сказав: "Брате, встань і дай це місце старшому, а ти ляж на іншому місці". І мертвий посунувся у гробі.

Побачивши це, преподобний Феофіл впав до ніг преподобного Марка і просив пробачення. Печерник зауважив йому, щоб він дбав про свій порятунок, так як через деякий час його також принесуть сюди.

Почувши це, преподобний Феофіл прийшов в жах і вирішив, що скоро помре. Роздавши все, що мав, і залишивши тільки мантію, він кожен день чекав смертної години. Ніхто не міг утримати його від сліз або змусити з'їсти солодкої їжі. Від сліз преподобний Феофіл втратив зір.

Преподобний Марк перед смертю на його благання померти разом з ним сказав: "Не бажай смерті, вона прийде, хоча б ти і не бажав. Ось що стане ознакою близької твоєї смерті: за три дні до смерті ти прозрієш".

Слова святого справдилися. Тіло преподобного Феофіла лежить в Антонієвій печері, в гробі разом з його братом преподобним Іоанном, біля мощів преподобного Марка.

Тропар

Умертвив плотския похоти многим воздержанием и копанием гробов святым, присно, аки мертв, в пещере живя, мертвыя повелением своим воздвизал еси, Марко прехвальне, мертви и наша мудрования плотская и настави нас на течение добродетелей, моля о нас Единаго Человеколюбца..

Проект "Православні свята" реалізований "УНІАН-Релігії" за сприяння Київської Духовної Академії і Семінарії. При використанні матеріалу посилання на джерело обов'язкове.