Церква Англії видала книгу «Fresh Expressions» («Свіжі вираження»), у якій священикам рекомендують нові форми відправи, покликані привернути увагу молоді. Як пише Благовест-инфо, з посиланням на Daily Telegraph, серед запропонованих варіантів – служби з виступами ді-джеїв, з піснями групи U2 і молитви за керівництво компанії Google.

Один із запропонованих варіантів літургії називається "Древня віра – місія майбутнього". На початку служби вірянам показують відеоролик із сервера YouTube про кампанію ООН по боротьбі з бідністю. Парафіянам повідомляють, що "на планеті безлад", після чого запрошують їх підійти до вівтаря й натерти долоні морською сіллю, як символ сліз. Потім віруючі йдуть довкола приміщення храму, роблячи вісім "молитовних зупинок", під час кожної з яких їх закликають розмірковувати про соціальні проблеми, такі як рівність статей або захист довкілля. Після цього під акомпанемент африканських барабанів зачитується псалом і підноситься молитва "про корпоративний мир, впливових топ-менеджерів, які відповідають за мільярдні виробництва". "Ми молимося про Джона Чемберса з Sisco Systems, Білла Гейтса з Microsoft, доктора Еріка Шмідта з Google, Лі Скотта-молодшого з Wal-Mart й інших, що вже зробили вибір на користь справедливості".

Інший варіант, що його запропонували клірикам і їхнім парафіям, – так звана «U2-харистія». Коли замість традиційних гімнів співають пісні ірландської групи U2. Такі служби вже декілька років правлять в одній із парафій Лінкольна.

Відео дня

У Мінстері – кафедральному соборі Йорка – проводяться заходи, під час яких традиційні латинські хорали поєднуються із сучасною музикою у виконанні ді-джеїв, а на стіни собору проектується зображення.

Серед авторів книги «Fresh Expressions» – єпископ міста Шеффілд Стівен Крофт, а також сам архієпископ Кентерберійський Роуен Вільямс, що виступив ініціатором програми в 2004 році.

"Нам потрібно встановити зв`язок зі значною частиною населення, у якого немає контакту й інтересу до традиційної Церкви. Важливо запропонувати духовність людям, які звикли до вибору, і які не очікують знайти його в Церкві. Всі нові служби розробили спеціально для певних груп людей, і вони не загрожують традиційному богослужінню", – підкреслив священик.

У свою чергу клірик лондонського собору св. Павла Девід Хаулдінг розмірковує про нові форми богослужіння так: "Це все безглуздя, скороминуща мода, нічого не варта, дріб’язкова й нікчемна. У цьому нема глибини, люди будуть вважати нас ексцентричними і нерозумними", – вважає він.