7

Майбутній святитель Петро, митрополит Київський і всієї Русі, народився на Волині у другій половині XIII століття в благочестивій родині.

У дванадцятирічному віці хлопчик був пострижений у чернецтво. До того часу він успішно вивчив книжкові науки і з особливою ревністю став виконувати монастирські послухи.

Багато часу приділяв майбутній святитель уважному вивченню Священного Писання і навчився иконописанню. Ікони, написані ченцем Петром, дарували братії і християнам, які відвідували монастир. За доброчесне подвижницьке життя ігумен обителі висвятив ченця Петра в сан ієромонаха.

Відео дня

Після багаторічних подвигів у монастирі ієромонах Петро, покинув обитель у пошуках відокремленого місця. На річці Рата він поставив келію і став жити в безмовності. Згодом на цьому місці утворився монастир, названий Новодворським.

Для ченців, які приходили, був збудований храм в Ім'я Спаса. Обраний ігуменом, святий Петро лагідно наставляв духовних чад. В 1299 році митрополит Київський і всієї Русі Максим остаточно залишив Київ і оселився у Володимирі на Клязьмі.

Незадоволений цим великий князь Галицький Юрій Львович захотів мати свого власного митрополита. З цією метою він обрав Петра і відправив його до Константинополя для посвячення; але саме в цей час помер митрополит Максим, і патріарх Афанасій висвятив Петра не в митрополити Галицькі, а всієї Русі.

Петро був першим з митрополитів, які жили в Москві. Святитель хотів залишатися в Києві, але занепокоєння, що загрожували цьому місту, змусили його, за прикладом попередника його, Максима, жити у Володимирі, куди він переїхав в 1309 році.

Відвідавши Великого князя Івана Даниловича в Москві, він вирішив переселитися до нього, і в 1325 році переніс митрополію з Володимира до Москви.

У 1313 році митрополит їздив в Орду і виклопотав так званий ярлик або пільгову грамоту, в якій хан підтвердив важливі права і вигоди Руського духовенства. За бажанням та за порадами святителя Петра в 1326 році у Москві на площі була закладена перша кам'яна церква в ім'я Успіння Пресвятої Богородиці. Святитель Петро керував паствою вісімнадцять років.

Митрополит преставився взимку 1326 року. Його мощі знаходяться в Московському Успенському соборі.

Тропар 

Наста днесь всечестный праздник пренесения честных мощей твоих, святителю Петре, веселя изрядно твое стадо, и верное отечество, и люди, о нихже не оскудевай, моляся Христу Богу, еже от Него дарованней ти пастве сохранитися от враг ненаветованней и спастися душам нашим.

Проект "Православні свята" реалізований "УНІАН-Релігії» за сприяння Київської духовної академії і семінарії. При використанні матеріалу посилання на джерело обов'язкове.