7

Преподобний Трифон Печензький і Кольський народився у Новгородському краї у родині священика. Батьки виховували Митрофана, таким було ім'я хлопчика до чернецтва, у страху Божому.

Юнак хотів зайнятися просвітницькою діяльністю серед язичників-лопарів, про яких багато чув від рибопромисловців. Покинувши батьківський дім, святий пішов на Кольський півострів і зупинився на березі річки Печенги, де мешкали лопарі. Там він став вести з ними торгівлю.

Спочатку святий ознайомився із язичницькими віруваннями аборигенів і вивчив їхню мову, потім став проповідувати їм віру Христову. Лопарі зустрічали слова святого з настороженою недовірою. Святому проповіднику довелося подолати багато труднощів, перенести гоніння і навіть побої.

Відео дня

Поступово мудрим словом і лагідністю йому вдалося багатьох звернути до Христа. Згодом преподобний Трифон разом з блаженним Феодоритом та ієромонахом Іллею влаштував для новонавернених храм, а також заснував Троїцький Печезький монастир. Іван Грозний допоміг йому й щедро обдарував монастир преподобного.

Просвітитель лопарів помер у глибокій старості у 1583 році, проживши на Печензі майже шістдесят років. Місцеве святкування було встановлено незабаром після кончини святого. Святий Трифон не раз приходив на допомогу мореплавцям, що з вірою закликали його ім'я.

Тропар

Пути, вводящаго в жизнь, наставник и учитель был еси: первее бо, преподобне отче наш Трифоне, пришел еси в часть Норвегския земли и в последних концех северныя страны языки просветил еси, породив водою и Духом Святым, и священная твоя чада в безплодней пустыни, яко древа масличная, насадил еси, велию обитель Святыя и Живоначальныя, Единосущныя и Нераздельныя Троицы создал еси и монахов множество собрав. Тем, яко апостолом и пустынножителем равночестна чтуще тя, прилежно припадающе, вопием: моли всех Бога за Русскую землю, за область твою и за вся люди, почитающия память твою.

Проект "Православні свята" реалізований "УНІАН-Релігії" за сприяння Київської Духовної Академії і Семінарії. При використанні матеріалу посилання на джерело обов'язкове.