7

Преподобний Никон Сухий був сином багатих і знатних батьків, але вирішив відмовитися від спадщини і прийняти чернецтво.

В 1096 році при навалі хана Боняка його разом з іншими ченцями взяли в полон. Половці з ним поводилися жорстоко, так як очікували викуп від родичів.

Незважаючи на приниження і скорботи, Никон якось сказав своєму хазяїнові, що коли-небудь він повернеться у свій монастир. Половець підрізав преподобному Никону сухожилля ніг і поставив посилену варту.

Відео дня

Через три дні в'язень-монах раптом став невидимим для навколишніх і тут же був перенесений у Києво-Печерський монастир до початку богослужіння. Він намагався приховати диво від братії обителі, але на їхні прохання розповів про все те, що відбувалося із ним.

Через багато років, колишній господар Никона явився у монастир, де побачив утікача. Він увірував у Бога, хрестився, прийняв постриг і став послушником святого Никона Сухого.

Преподобний Никон помер на початку ХІІ століття і був покладений у Ближніх печерах.

Тропар

Бога Благаго возлюбив, иноческое приял еси житие и, добре в нем подвизався, пленен был еси половцы, имиже много мучим, крепкодушне Никоне, благодатию Христовою свободился еси от них невидимо, и ныне во Свете пребывая неприступном, моли спастися нам, твою память почитающим.

Проект "Православні свята" реалізований "УНІАН-Релігії" за сприяння Київської Духовної Академії і Семінарії. При використанні матеріалу посилання на джерело обов'язкове.