25 травня. Радіо Свобода. Церква Святого Кирила у Києві - єдиний у Східній Європі храм з подвійним призначенням: місце для молитов і невелика фортеця. Це також усипальниця чернігівського князівського роду Ольговичів. Збудована у 12-му столітті, Кирилівська церква вражає своєю величчю і красою. Нині ж, храмові загрожує небезпека руйнації і просідання фундаменту. Допомогти українським науковцям зголосились французькі спонсори, а реставратори використовуватимуть технології, розроблені болгарськими і польськими колегами.

Робимо крок з теплого сонячного подвір`я - через важкі двері - і опиняємось у прохолодній напівімлі Кирилівської церкви. Зі стін дивляться проникливі очі святих і давньоруських воїнів, а на стіні справа - янгол згортає Небеса у сувій. Це єдина у світі фреска з таким сюжетом - розпис ХІІ століття. А взагалі у храмі збережено унікальні розписи трьох епох: фрески доби Київської Русі; темперний портрет ХVІІ століття і роботи художників ХІХ століття, серед яких й ікони та розписи знаменитого Михайла Врубеля.

Якщо пройти углиб храму, можна відчути дивні звуки - ніби глуху луну, що долинає з-під кам`яних плит підлоги: це звукові прояви геологічних та індустріальних навантажень на храм. Історик Ірина Марголіна, яка понад 20 років досліджує Кирилівську церкву, пояснює: ситуація погіршується, ґрунтові води та зрушення порід під пам`яткою спричиняють його просідання, руйнування стін і фундаменту. Шкода, але держава не має достатньо коштів для повномасштабних відновлювальних і реставраційних робіт, тож гроші доводиться збирати «усім миром».

Відео дня

Ірина Марголіна розповіла: «Останнім часом дуже багато коштів витрачено на реставрацію цієї пам`ятки. Знайдено меценатів, завдяки яким зроблено гідроізоляцію навколо церкви, це - українсько-французька велика фірма. Гідроізоляції пам`ятка потребувала довгі й довгі роки: волога вже «просякала» стіни храму, почав руйнуватися фресковий та олійний живопис. Завдяки підтримці інших меценатів - фірми з Німеччини - проведено осушення від надмірної вологи у стінах. Продовжуються науково-дослідні роботи у Кирилівській церкві. Зараз на другому поверсі - на хорах - тривають реставрації композиції, яка належить пензлю Михайла Врубеля».

Не лише меценати, але й влада повинні надавати допомогу

Серед експертів, які долучились до порятунку шедеврів Кирилівської церкви та самого храму - не лише українці: часами тут звучить польська і болгарська мови. Так, роботи з гідроізоляції, укріплення фундаментів давніх храмів проводились також у давніх столицях Болгарії - Преславі і Великому Тирново. Серед «рятувальників» цих міст - реставратор Іван Славов, команда якого консультує українських колег. За словами професора Славова, і в Україні, і в Болгарії відчутна нестача державного фінансування робіт.

«Ми вважаємо, що допомогу в утриманні і реставрації визначних історичних пам`яток повинна надавати влада, це не лише добра воля меценатів. Тож думаємо, як нам спільно лобіювати інтереси історико-реставраційної справи перед урядами і керівництвами наших держав», - зазначає Іван Славов.

Дослідження та реставраційні роботи у Кирилівському храмі, за підтримки європейських меценатів, експерти називають справжнім європейським досвідом у збереженні спільної історичної спадщини.