2

Преподобний Арефа, затворник Печерський, трудився в Києво-Печерському монастирі і після смерті був похований у Ближніх печерах обителі.

Преподобний Арефа був родом з Полоцька. Проживаючи в монастирі, він зберігав у своїй келії багато багатства.

Одного разу злодії обікрали його. Шкодуючи про втрачене майно, преподобний Арефа почав нарікати на Господа, за що був вражений важкою хворобою.

Відео дня

Вже при смерті, він бачив, як прийшли до нього ангели і демони і почали сперечатися між собою.

Біси заявляли, що за скупість і нарікання на Бога він повинен бути відданий їм, ангели ж, звернулися до нього і сказали: "Нещасна людина, якби ти дякував Богові за вкрадене майно, це зараховано було б тобі в милостиню".

Після видіння преподобний Арефа повернувся до життя. Останні свої дні він провів у затворі, у каятті за гріхи, відмовившись від усього земного. Помер святий Арефа не пізніше 1190 року.

Тропар

Богатство твое душевное погубити хотя враг, помрачил тя бяше богатством тленным исперва, но всех спасаяй Господь богатство гибнущее окрасти попусти, душевное же невредно соблюд, Небесных сокровищ наследника тя показа, Арефо, тем тя чтим и ублажаем.

Проект "Православні свята" реалізований "УНІАН-Релігії" за сприяння Київської Духовної Академії і Семінарії. При використанні матеріалу посилання на джерело обов'язкове.