1

Святитель Ігнатій, Патріарх Константинопольський, у миру Микита, походив з царського роду. Коли його батька, імператора Михайла I, скинули з імператорського престолу, п'ятнадцятирічного Ігнатія ув'язнили в монастир. Життя в монастирі зміцнило святого Ігнатія у вірі та благочесті.

Скоро він був поставлений ігуменом обителі, а пізніше обраний Патріархом Константинопольським. Імператор Михайло III був ще малолітнім, і країною керував його дядько - Варда, людина неблагочестива й порочна.

Святий Патріарх умовляв Варду залишити гріховне життя і сміливо викривав його. Коли Варда хотів змусити святителя постригти в черниці святу царицю Феодору, мати імператора, щоб видалити її від управління державою, то святий Патріарх Ігнатій не тільки не погодився на це, але навіть всенародно відлучив Варду від причастя.

Відео дня

П'ятнадцять днів мучили святого Патріарха, змушуючи відмовитися від сану, потім відправили на заслання. Коли до влади прийшов новий імператор, святитель Ігнатій був викликаний з ув'язнення і ще 10 років був Патріархом. Він помер у 877 році в монастирі.

Проект "Православні свята" реалізований "УНІАН-Релігії" за сприяння Київської Духовної Академії і Семінарії. При використанні матеріалу посилання на джерело обов'язкове.