2

Блаженний Андрій Тотемский народився в 1638 році в селі Усть-Тотемському і вже в юному віці пішов у монастир.

З благословення ігумена Воскресенського монастиря в Галичі, Андрій узяв на себе важкий подвиг юродства, тобто добровільного божевілля, заради Христа. Блаженний оселився в місті Тотьмі на березі річки Сухони біля церкви Воскресіння Христового.

Взимку і влітку ходив він босий, у порваному одязі, харчуючись тільки хлібом і водою і, то в такій малій кількості, щоб тільки не вмерти з голоду, і молився день і ніч. Якщо йому що-небудь подавали, він все роздавав убогим. За свої подвиги і труди блаженний Андрій удостоївся дару чудотворінь.

Відео дня

Якось взимку до юродивого прийшов сліпий на ім'я Ажибокай, пропонуючи йому велику суму грошей і просячи зцілення, але юродивий втік. Тоді Ажибокай вимив очі снігом, на якому стояв блаженний, і відразу ж став бачити.

Блаженному Андрію було відкрито час його смерті. Він сповідався, причастився Святих Таїн і мирно відійшов до Бога. Над його могилою була побудована дзвіниця храму святого мученика Андрія Стратилата, ім'я якого він носив. Біля гробу блаженного засвідчено багато зцілень.

Тропар

Терпением и мужеством Христа ради юродство восприял еси, блаженне Андрее, в посте и бдении пребывая, тягость зноя летняго понесл еси, и мразы зимния терпя, темнее и ныне приходящим с верою к тебе, исцеление неоскудно подавши, моли Христа Бога спастися душам нашим.

Проект "Православні свята" реалізований "УНІАН-Релігії" за сприяння Київської Духовної Академії і Семінарії. При використанні матеріалу посилання на джерело обов'язкове.