1

Перенесення з Єрусалима до Константинополя мощей святого першомученика архідиякона Стефана відбулося близько 428 року.

Після того як святий архідиякон Стефан був побитий юдеями камінням, його тіло кинули без поховання на поживу звірам і птахам. Однак на другу ніч знаменитий іудейський законовчитель Гамалиїл, який почав схилятися до віри в Ісуса Христа як у Месію, послав відданих йому людей взяти тіло первомученика. Гамалиїл поховав його на своїй землі, у печері, недалеко від Єрусалиму.

Коли помер таємний учень Господа на ім'я Никодим, Гамалиїл також поховав його поблизу труни архідиякона Стефана. Потім і сам Гамалиїл, який прийняв святе Хрещення разом зі своїм сином Авівом, був похований при гробі первомученика Стефана і святого Никодима.

Відео дня

У 415 році мощі святих були чудесним чином відкриті і урочисто перенесені до Єрусалиму архієпископом Іоанном разом з іншими єпископами. З того часу від мощей почали відбуватися зцілення.

Згодом, при святому благовірному цареві Феодосії Молодшому, у першій половині п'ятого століття, мощі святого первомученика Стефана були перевезені з Єрусалиму до Константинополя і покладені в церкви на честь святого диякона Лаврентія, а після створення храму на честь первомученика Стефана були перенесені туди.

Частина мощей святого Стефана знаходиться в Києво-Печерській лаврі, а саме вказівний палець лівої руки був принесений з Молдавського Нямецького монастиря Романським архієпископом Пахомием у вісімнадцятому столітті. Ковчег зі святинею був встановлений у Великій лаврській церкві.

У дев'ятнадцятому столітті мощі були поміщені в срібну раку із зображенням архідиякона Стефана на весь зріст. На місці зображення руки зроблений спеціальний ковчежець, в якому знаходився перст святого.

Після вибуху Успенського собору 3 листопада 1941 року святиня опинилася під завалом, звідки була витягнута при розбиранні руїн у шістдесятих роках. З цього часу святиня перебувала у фондах Києво-Печерського заповідника.

Урочиста передача Києво-Печерській лаврі срібної раки із зображенням первомученика і архідиякона Стефана відбулася лише 19 грудня 2013 року. Сьогодні кожен віруючий може прикластися до мощей святого Стефана, які перебувають у Свято-Успенському соборі Лаври.

Тропар

Царским венцем венчася твой верх от страданий, яже претерпел еси во Христе Бозе, мучеников первострадальче Стефане: ты бо иудейское обличивый неистовство, видел еси твоего Спаса одесную Отца. Того убо моли о душах наших.