1

Пам'ять блаженного Василя, Христа ради юродивого звершується в Православній Церкві 15 серпня.

Святий шанується як один з найбільш відомих святих, які брали на себе подвиг юродства. Народився святий 1468 року в сім'ї благочестивих селян Якова і Анни, жителів села Єлохово, неподалік від Москви.

У дитинстві він багато молився, вів подвижницьке життя. У шістнадцятирічному віці Василь пішов з дому і оселився в Москві. Загубившись у галасливій міській юрбі, святий обрав подвижницький шлях удаваного божевілля.

Відео дня

Життя святого слугувало докором для неправедних і втіхою для знедолених. Не маючи дома або хоча б місця, щоб схилити голову, не маючи дорогих шат і не завжди маючи навіть достатньо їжі для прожитку він був докором для багатих і владних бояр. Відвідуючи ув'язнених і хворих, допомагаючи їм він служив для них втіхою.

Безліч вчинків святого були пророчими і незрозумілими для людей, але в такий спосіб він сповіщав людям волю Божу, приводив до бачення своїх неправедних справ і каяття. Ім'я святого було відомо цареві Івану IV Грозному.

Цар поважав його. Василь без страху дорікав йому за всі його неправедні вчинки і правитель часто прислухався до слів юродивого. Святий Василь ніс свій нелегкий подвиг довгих 62 роки. Коли йому виповнилося 88 він тяжко захворів і 15 серпня 1557 року віддав свій дух у руки Господа. Але чудеса, пов'язані зі святим, не припинялися.

У 1588 році, за митрополита Йова, Василь Блаженний був канонізований. У цей день 120 хворих отримали зцілення біля мощей святого.

Тропар

Житие твое, Василие, неложное, и чистота нескверна, Христа ради тело твое изнурил еси постом и бдением, и мразом и теплотою солнечною, и слотою и дождевным облаком, и просветися лице твое, яко солнце, и ныне приходят к тебе Российстии народи и вси людие, прославляюще святое твое успение. Тем Христа Бога моли, да избавит ны от варварскаго пленения и междоусобныя брани и мир мирови подаст и душам нашим велию милость.