1

Шанування ікони Божої Матері «Троєручиця» почалося в VIII столітті, за часів іконоборницької єресі, коли ікони знищувалися за указом імперської влади, а православних, які їх зберігали, жорстоко карали.

Лише в мусульманських містах, таких як Дамаск, християн не обмежували в шануванні святих ікон. Багато для захисту шанування святих образів зробив перший міністр халіфа міста Дамаск – ревний християнин, богослов і гімнограф - преподобний Іоанн Дамаскін.

Він написав безліч листів, в яких на основі Святого Письма і святоотецьких творів доводив правильність іконопочитання. Така діяльність Іоанна не подобалась візантійському імператору і він, для того щоб позбавити православних такого заступника, вирішив підставити святого.

Відео дня

За указом імператора писарі підробили почерк преподобного і написали лист, в якому перший міністр поставав зрадником. Лист передали в руки халіфу і той розлютився. Забувши про багаторічну віддану службу свого міністра, він повелів відрубати йому праву руку, і повісити її на базарній площі. Ввечері Іоанн попросив дозволу халіфа забрати відрубану руку.

Володар Дамаска дав свою згоду. Повернувшись додому, святий приклав відсічену руку до рани і почав молитися. Святий просив у Матері Божої зцілення руки і дав обітницю писати цією рукою труди на славу церкви і Владичиці Богородиці. Забувшись у молитві він заснув. Уві сні йому явилася Матір Божа і зцілила руку.

У пам'ять і подяку про таку милість Владичиці Богородиці святий прикріпив до нижньої частини ікони зображення кисті правої руки, відлите зі срібла. З тих пір на всіх списках цієї ікони малюється така рука, яка і дала образу назву «Троєручиця». Незабаром після цих чудесних подій Іоанн пішов у монастир, в обитель святого Сави Освяченого, і прийняв чернечий постриг. Ікону, преподобний взяв у монастир разом із собою.

Вона перебувала в обителі святого Сави Освяченого до ХIII століття. Потім її з благословенням передали в дар святому Саві, архієпископу Сербському.

У Сербії чудотворний образ Богородиці зберігався до турецької навали, а нині перебуває на Святій Горі Афон у монастирі Хіландар.

Тропар

Днесь всемирная радость возсия нам велия: даровася святей Горе Афонстей цельбоносная Твоя, Владычице Богородице, икона, со изображением тричисленно и нераздельно пречистых рук Твоих в прославление Святыя Троицы, созываеши бо верных и молящихся Тебе о сем познати, яко двема Сына и Господа держиши, третию же яви на прибежище и покров чтущим Тя, от всяких напастей и бед избавляти, да вси, притекающии к Тебе, верою приемлют неоскудно от всех зол свобождение, от врагов защищение, сего ради и мы вкупе со Афоном вопием: радуйся, Благодатная, Господь с Тобою.