1

Преподобний Онуфрій жив у повній самоті в дикій пустелі протягом шістдесяти років.

У молодості юнак виховувався у Фиваїдському монастирі Эріті. Дізнавшись від старців про тяжкість і духовну висоту життя пустинників, преподобний Онуфрій захотів їм наслідувати. Вночі він таємно вийшов з обителі і побачив перед собою світлий промінь.

Святий Онуфрій злякався і вирішив повернутися, але голос ангола-охоронця переконав його продовжити розпочатий шлях. У глибині пустелі преподобний Онуфрій знайшов пустельника і залишився навчатися в нього пустельного життя і боротьбі зі спокусами.

Відео дня

Коли старець переконався, що святий зміцнився в духовній боротьбі, він залишив його одного. Щорічно старець приходив до нього і через кілька років, прийшовши до преподобного Онуфрія, помер. Незабаром, поблизу печери, де жив святий Онуфрій, зросла фінікова пальма і відкрилося джерело чистої води.

Дванадцять гілок пальми по черзі приносили плоди, і преподобний не терпів голоду і спраги. Тінь пальми рятувала його від денної спеки.

Янгол приносив святому хліб і кожну суботу та неділю причащав його Святих Тайн, як і інших пустельників. Перед своєю смертю, преподобний Онуфрій зустрівся зі святим Пафнутієм, який поховав святого, а згодом написав його житіє.

Коли святий відійшов до Господа, преподобний Пафнутій з плачем відірвав від свого одягу підкладку і загорнув у неї тіло великого пустельника, яке поклав у заглиблення у великому камені, на зразок гробу, і засипав безліччю дрібних каменів.

Преподобному Онуфрію моляться у всіх потребах, особливо ж про придбання духовних чеснот, а також про збереження від раптової смерті.

Тропар

Желанием духовным пустыни достигл еси, богомудре Онуфрие, и яко безплотен в ней многолетне подвизался еси трудолюбне, соревнуя пророкам Илии и Крестителю: и от руку ангельску таин божественных насладився, ныне во свете Святыя Троицы купно с ними веселишеся. Моли спастися нам, твою память почитающим.

Проект "Православні свята" реалізований "УНІАН-Релігії" за сприяння Київської Духовної Академії і Семінарії. При використанні матеріалу посилання на джерело обов'язкове.