1

Теребінська ікона Божої Матері прославилася в 1654 році і зберігалася в Миколаївській Теребінській обителі, розташованій на березі річки Мологи.

Монастир був заснований в 1641 році на місці дерев'яної церкви, побудованої в 1492 році поміщиком Михайлом Обутковим у селі Теребені і присвяченої святителю Миколаю.

Обутков переніс до церкви свої найцінніші ікони, у тому числі Теребінську ікону Божої Матері та чудотворну ікону святителя Миколая.

Відео дня

За іншою версією, ікона з'явилася в лісі хлопчикові-пастушку неподалік від Теребінського монастиря, від якої отримала свою назву.

У двох кілометрах від монастиря, за річкою Мологою зберігся камінь з відбитком сліду ноги. У монастирі існує думка, що явище ікони було біля цього каменя.

Справжній Теребінський образ Богоматері не зберігся до теперішнього часу, іконографія відома по збереженим спискам.

За одним із переказів, явлена ікона була перенесена в Софійський собор у Новгороді. Ікона прославилася чудесами, одне з яких – позбавлення міста Бежецька від холери.

Проект "Православні свята" реалізований "УНІАН-Релігії" за сприяння Київської Духовної Академії і Семінарії. При використанні матеріалу посилання на джерело обов'язкове.