1

Вхід Господній в Єрусалим - християнське свято, яке відзначається в неділю за тиждень до Великодня. Про цю подію розповідають у своїх Євангеліях всі чотири євангелісти - Марк, Матвій, Лука та Іоанн.

У євреїв був звичай: царі і переможці в'їжджали до Єрусалиму на конях або ослах, і народ урочистими вигуками, з пальмовими гілками в руках зустрічав їх. Виконуючи пророцтва Старого Завіту, Христос саме таким урочистим чином в'їжджав в Єрусалим, але не як Цар земний або переможець у війні, а як Цар, Царство Якого не від світу цього, як Переможець гріха і смерті.

Це царське прославляння Христа перед Його смертю Церква згадує для свідчення, що страждання Спасителя були вільними.

Відео дня

На Русі це свято давно називається Вербною неділею. Назва походить від того, що на це свято віруючі приходять з гілками, як правило, вербових рослин – верби чи інших дерев, які першими розпускаються навесні, в ознаменування тих гілок, які різали іудеї, що зустрічали Ісуса в Єрусалимі. Звичайно, на півдні використовують квіти і гілки інших дерев, як правило, пальм. На Русі, де таких дерев немає і, де першою розпускається верба, з давніх часів стали використовувати її гілки, тому і саме свято стало називатися Вербною неділею.

Тропар

Общее воскресение прежде Твоея страсти уверяя из мертвых воздвигл еси Лазаря, Христе Боже. Темже и мы, яко отроцы победы знамения носяще, Тебе Победителю смерти вопием: осанна в вышних, благословен Грядый во имя Господне.

Проект "Православні свята" реалізований "УНІАН-Релігії" за сприяння Київської Духовної Академії і Семінарії. При використанні матеріалу посилання на джерело обов'язкове.