1

Преподобна Марія, прозвана Єгипетською, жила в середині V і на початку VI століття. Марії виповнилося лише дванадцять років, коли вона пішла зі свого будинку в місті Олександрії.

Вільна від батьківського нагляду, молода і недосвідчена Марія захопилася порочним життям. Так 17 років Марія жила в гріхах, поки милостивий Господь не звернув її до покаяння.

За збігом обставин Марія приєдналася до групи прочан, які прямували до Святої Землі. Пливучи з паломниками на кораблі, Марія не переставала спокушати людей і грішити. Потрапивши в Єрусалим, вона приєдналася до прочан, які прямували в храм Воскресіння Христового.

Відео дня

Люди широким натовпом входили в храм, а Марія біля входу була зупинена невидимою рукою і ніякими зусиллями не могла увійти в нього. Тут вона зрозуміла, що Господь не допускає її увійти у святе місце за її нечистоту. Охоплена жахом і почуттям глибокого покаяння, вона стала благати Бога пробачити гріхи, обіцяючи докорінно виправити своє життя. Побачивши біля входу в храм ікону Божої матері, Марія стала просити Богоматір заступитися за неї перед Богом.

Після цього вона відразу відчула в душі просвітлення і безперешкодно увійшла в храм. Марія виконала свою обіцянку змінити своє життя.

З Єрусалиму вона пішла в сувору і безлюдну Йорданську пустелю і там майже півстоліття провела в самоті, у пості і молитві.

Старець Зосима, який жив у Йорданському монастирі святого Іоанна Предтечі, промислом Божим зустрівся в пустелі з преподобною Марією, коли та вже була глибокою старицею. Він був вражений її святістю і даром прозорливості. Розлучаючись із Зосимою, преподобна Марія попросила його через рік знову прийти в пустелю, щоб причастити її. Старець у призначений час повернувся і причастив преподобну Марію Святих Таїн. Прийшовши в пустелю ще через рік у надії бачити святу, він вже не застав її в живих.

Старець поховав тіло святої Марії там у пустелі, у чому йому допоміг лев, який своїми кігтями вирив яму для поховання тіла праведниці. Це було приблизно в 521 році.

Тропар

В тебе, мати, известно спасеся еже по образу, приимши бо крест, последовала еси Христу, и деющи учила еси презирати убо плоть, преходит бо, прилежати же о души, вещи безсмертней. Темже и со Ангелы срадуется, преподобная Марие, дух Твой.

Проект "Православні свята" реалізований "УНІАН-Релігії" за сприяння Київської Духовної Академії і Семінарії. При використанні матеріалу посилання на джерело обов'язкове.