1

Згідно з переказами Феодорівська ікона Божої Матері була написана святим апостолом і євангелістом Лукою.

Набуття ікони відбулося в день свята Успіння Пресвятої Богородиці в 1263 році. Жителі Костроми спостерігали незвичне явище. На вулицях міста з'явився воїн з іконою Божої Матері на руках. Воїн пройшов зі святим образом через усю Кострому, а наступного дня князь Василь Ярославич, знайшов цю ікону на березі річки Запрудні.

У знайденій іконі впізнали образ, який зник чверть століття тому з Городця, а у воїні - святого великомученика Феодора Стратилата, якого особливо шанували на Русі.

Відео дня

Після здобуття ікона перебувала в дерев'яному храмі, де незабаром сталася пожежа. Храм разом з внутрішнім оздобленням згорів нанівець. Але ікона дивним чином залишилася неушкодженою і була знайдена мешканцями міста на третій день серед попелу.

Під час другої пожежі ікона знову була збережена. Жителі Костроми могли спостерігати дивне явище. Коли полум'я вогню знищувало храм, лик Богородиці виднівся над полум'ям у повітрі. Ікона врятувала жителів Костроми і в 1272 році під час набігу татар.

Князь Василь за прикладом свого діда святого Андрія Боголюбського рушив у бій з чудотворним образом. Татари були розбиті і вигнані зі Святої Русі.

Після смерті князя Василя, життєвий шлях якого був освячений святим образом, ікона перебувала в Костромському соборі святого Феодора Стратилата.

У XX столітті з іконою також пов'язано чимало чудес. У роки гонінь на церкву святий образ не залишив храмових стін і зберігся як святиня.

З 1991 року чудотворний образ зберігається в Богоявленсько-Анастасіїному кафедральному соборі Костроми. Чудотворний образ приваблює до себе безліч паломників звідусіль.

Чудотворна Феодорівська ікона Божої Матері здавна шанується віруючими не тільки як чудотворна, але особливо як заступниця сімейного добробуту, народження і виховання дітей, а також допомагає у важких пологах.

Тропар

Пришествием честныя Твоей иконы, Богоотроковице, обрадованный днесь Богохранимый град Кострома, якоже древний Израиль к кивоту Завета, притекает ко изображению лица Твоего и воплотившагося от Тебе Бога нашего, да Твоим Матерним к Нему предстательством присно ходатайствуеши всем, под сень крова Твоего прибегающим, мир и велию милость.

Проект "Православні свята" реалізований "УНІАН-Релігії" за сприяння Київської Духовної Академії і Семінарії. При використанні матеріалу посилання на джерело обов'язкове.