45

Святий Іоанн народився в Константинополі і одержав гарну освіту.

У 16 років хлопець перебрався в Єгипет і став послушником монастиря, розташованого на Синайській горі.

Через чотири роки юнак прийняв постриг і прожив під духовним керівництвом старця на ім’я Мартирій ще п'ятнадцять років. Після смерті вчителя Іоанн став відлюдником і прожив сорок років у монастирі пустелі Фолу.

Відео дня

У віці сімдесяти п'яти років Іоанн Лествичник був обраний ігуменом Синайської обителі і керував монастирем впродовж чотирьох років до своєї смерті в 649 році. Як раз у цей період, на прохання Іоанна Раїфського, був написаний головний твір преподобного Іоанна під назвою «Ліствиця». 

Спираючись на образ біблійних сходів, які побачив Яков уві сні, епізод з книги Буття 28: 12, він склав керівництво для початківців по досягненню духовної досконалості. Цей твір, як і слово «До пастиря» преподобного Іоанна, став перлиною аскетичної писемності Церкви.

Тропар

Слез твоих теченьми пустыни безплодное возделал еси, и иже из глубины воздыханьми во сто трудов уплодоносил еси, и был еси светильник вселенней, сияя чудесы, Иоанне, отче наш, моли Христа Бога спастися душам нашим.

Проект "Православні свята" реалізований "УНІАН-Релігії" за сприяння Київської Духовної Академії і Семінарії. При використанні матеріалу посилання на джерело обов'язкове.