1

Майбутній святитель народився в Новгороді в родині священика Міхея і Ганни, які тривалий час не мали дітей і пообіцяли присвятити свою дитину Богові.

У 15 років юнак прийняв чернечий постриг з ім'ям Євфимій у Ніколо-Вяжищському монастирі. Новгородський архієпископ Симеон почув про доброчесне монаше життя Євфимія і призначив його своїм економом.

Після смерті Симеона Євфимій перейшов у Хутинський монастир, а пізніше був обраний ігуменом Богородицького монастиря на Лисичій горі поблизу Новгорода.

Відео дня

У кінці 1429 року був обраний в архієпископи Новгородські. Відбулося наречення Євфимія, але із-за відсутності на Русі митрополита Київського впродовж чотирьох років він не був висвячений.

4 травня 1434 року в Смоленську митрополит Герасим хіротонісав його в архієпископа Новгородського.

За час свого архієрейства Євфимій приклав багато зусиль до будівництва та відновлення храмів, особливо після великих пожеж 1431 та 1442 років. Їм був багато прикрашений Новгородський Софійський собор. Також Євфимій дбав про переписування церковних книг.

Святитель Євфимій, архієпископ Новгородський помер 11 березня 1458 року. Він був похований у Вяжищському монастирі. Шанування Євфимія відомо з кінця XV століття. Для загальноцерковного шанування Євтимій був канонізований у 1549 році за часів митрополита Макарія.

Тропар

Избран быв Богови от юности, святителю Евфимие, и, сего ради архиерейства саном почтен быв, упасл еси люди, иже тебе Богом врученный; темже и по преставлении чудес дарования от Господа приял еси исцеляти различный недуги. Того моли о нас, совершающих честную память твою, да тебе вси непрестанно ублажаем.

Проект "Православні свята" реалізований "УНІАН-Релігії" за сприяння Київської Духовної Академії і Семінарії. При використанні матеріалу посилання на джерело обов'язкове.